En syrisk man med sin dotter utanför ett registreringscenter för asylsökande i Berlin. Foto: TT

Över en miljon asylsökande till Tyskland förra året

Publicerad

1.1 miljon personer sökte asyl i Tyskland under 2015. Det uppger tyska inrikesdepartementet.

Totalt registrerades 1.091.894 asylsökande i landet mellan januari och december. Syrier var den överlägset största gruppen, därifrån kom över 400.000 personer.

Totalt kom omkring fem gånger så många asylsökande som under 2014.

Gjorde undantag – och svängde

Tyskland har tagit emot fler flyktingar och migranter än något annat europeiskt land. I augusti meddelade förbundskansler Angela Merkel att man gjorde undantag för syrier från Dublinförordningen, som säger att flyktingars asylskäl bör prövas i det första EU-land de kommer till.

Men motståndet mot Merkels asylpolitik var stort och i oktober meddelade inrikesdepartementet att Tyskland återigen tänker skicka tillbaka syrier till det första EU-land de kommit till, med undantag för dem som kommit via Grekland.

Kriget i Syrien och oron i andra delar av världen innebar att också Sverige tog emot rekordmånga flyktingar. Totalt 163.000 personer sökte asyl i Sverige under 2015. Det är nästan dubbelt så många som 1992 under Balkankrigen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer