Övergav 86 migranter i lastbil

Uppdaterad
Publicerad

I Österrike upptäcktes i helgen 86 migranter inpressade i en lastbil på en motorväg. Det fanns 16 barn i lasten. På en brittisk motorväg har 18 migranter hittats i en lastbil på liknande vis.

Nära Sankt Pölten i Österrike stod en lastbil övergiven på motorvägen A1 i lördags. Chauffören hade övergett fordonet innan polisen kom på plats.

Ombord fanns också en kvinna som var gravid i åttonde månaden. Hon svimmade och fick föras till sjukhus.

Var i lastutrymmet i tolv timmar

De flesta av migranterna, 60 personer, kom från Afghanistan, 20 från Irak och de sex övriga från Pakistan. Flera av dem var sjuka. Enligt etermediebolaget ORF hade de tvingats göra hål i lastbilens väggar för att kunna andas. De hade befunnit sig i lastutrymmet i minst tolv timmar.

Samma dag hittade den österrikiska polisen sex syriska familjer, omkring 40 personer, sittande på gräset vid en annan motorväg.

Två sökte ayl i Österrike

Österrike är en av genomfartsvägarna för migranter som har målet att ta sig till Tyskland eller Skandinavien. Bara två av migranterna som hittades i Sankt Pölten har sökt asyl i Österrike, skriver AFP.

De migranter som brittisk polis tagit hand om på motorvägen M1 nära Luton tros ha befunnit sig i bilens lastrum medan bilen transporterades genom tunneln under Engelska kanalen till Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer