Emma Gonzalez brinnande anförande under demonstrationen har snabbt blivit viralt och ligger ute på flera sociala medier, bland annat Twitter. Foto: TT

Överlevande efter skolskjutningen i demonstration mot Trump och vapenlobbyn

Uppdaterad
Publicerad

– Skäms!Elever som överlevde den dödliga skolskjutningen på ett gymnasium i Parkland i Florida skrädde inte orden under en anti-vapendemonstration i delstaten på lördagen.

Budskapet var riktat mot president Donald Trump och mot den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

– Till alla er politiker som tar emot bidrag från NRA, skäms! ropade Emma Gonzalez i ett angrepp mot Trump för att han under sin presidentvalskampanj tog emot mångmiljonstöd från vapenlobbyn.

Skanderade ”skäms!”

Därpå skanderade hela mötet: ”Skäms, Skäms, Skäms!”

– Om presidenten skulle komma hit och säga till mig rätt i ansiktet att det som hänt är en förfärlig tragedi, och. . . att ingenting kommer att göras åt den, så kommer jag gladeligen fråga honom hur mycket pengar han fick av NRA, fortsatte Gonzalez.

– Det spelar ingen roll, för jag vet redan. Det var 30 miljoner.

Har blivit viralt

Emma Gonzalez brinnande anförande under demonstrationen har snabbt blivit viralt och ligger ute på flera sociala medier, bland annat Twitter.

Det var i onsdags som den 19-årige tidigare eleven gick in på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, och sköt ihjäl 17 människor.

Gärningsmannen har erkänt dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.