Theresa May lämnar podiet efter en presskonferens i Bryssel. Foto: Alastair Grant / AP / TT

Analys: ”Många tror att May tvingas bort före halloween”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Vi har hört det förut. Ända sedan nyvalet 2017 då det konservativa regeringspartiet förlorade sin majoritet i parlamentet har det sagts att premiärminister Theresa Mays dagar vid makten är räknade. Ändå har hon gång på gång klamrat sig fast vid dörrposten på 10 Downing Street och överlevt det ena avgångskravet efter det andra. Men många tror att EU-ländernas nattliga kompromiss om att skjuta upp brexit till halloween är spiken i kistan för Theresa May.

Anna-Maja Persson

Utrikesreporter

– Theresa May är som en vippdocka! Du vet, en sådan där benlös docka med en tyngd i botten som alltid reser sig när man puttar på den, säger brexitanhängaren John Deane i Suffolk som gått med i det konservativa Torypartiet enbart för att tvinga fram Theresa Mays avgång. Och han är långt ifrån ensam.

Theresa May har tidigare lovat att avgå när parlamentet godkänt ett utträdesavtal med EU, för att sedan låta någon annan leda nästa förhandlingsrunda som tar vid efter själva utträdet. Nu när brexit skjuts på framtiden är frågan om hennes partikamrater kan tvinga bort henne dessförinnan, och i så fall när.

För bland konservativa politiker växer kritiken mot May, och försöken att peta henne blir alltmer intensiva. Helst ska det ske utan att tvinga fram ett nyval vilket anses vara alltför riskfyllt.

Förväntas ta nederlagen

Enligt tidningen the Daily Telegraph förväntar sig flera Toryledamöter att premiärminister May avgår i slutet av maj. Tanken med den planen är att May sitter kvar över lokalvalen den 2 maj och EU-valet den 23-26 maj. Båda valen väntas innebära förluster för Torypartiet och man vill undvika att befläcka hennes efterträdare med usla valresultat. Men nederlagen skulle få Theresa Mays redan försvagade ställning att bli ohållbar, och en ny partiledare skulle kunna vara på plats i andra halvan av juli.

Men andra är mer otåliga än så. Theresa May överlevde ju en misstroendeomröstning den 12 december förra året, och enligt Torypartiets eget regelverk sitter hon säkert till den 12 december i år. Flera konservativa parlamentsledamöter uppges sträva efter att förändra reglerna som säger att det måste gå ett år efter en misstroendeomröstning innan en sådan kan väckas igen. För att ändra regelverket behövs 10.000 namnunderskrifter från partimedlemmar.

Kan tvingas delta i EU-valet

Samtidigt vägrar Theresa May ge upp sina försök att till slut få parlamentet att rösta ja till ett avtal. Hennes mål är att få igenom ett avtal så snart som möjligt för att undvika att Storbritannien tvingas delta i EU-valet. Samtalen med det största oppositionspartiet Labour fortsätter och enligt partiledaren Jeremy Corbyn finns det tecken som tyder på att regeringen är beredd att kompromissa i avgörande frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet