Överstelöjtnant: Risk för blodig utnötningsstrid

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland angriper Ukraina från flera väderstreck men möter hårt motstånd på flera platser. Om de inte snabbt bryter igenom försvaret kommer de tvingas övergå till en utnötningsstrid, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi i Aktuellt.

– Då blir det långsamt, blodigt och stora förluster på båda sidor.

Under fredagen har hårda strider utspelat sig på flera platser runt om i Ukraina: främst runt staden Charkiv i de nordöstra delarna av landet och runt Cherson i söder.

Den ryska framryckningen har hejdats på flera platser och man har ännu inte lyckats ta sig in i de centrala delarna av huvudstaden Kiev.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är inte förvånad över de faktum att den ryska invasionen inte kommit längre.

– Det ukrainska försvaret har haft åtta år på sig att utbilda sig och förbereda ett försvar. Jag vet att de har höjt sin kompetens.

Risk för utnötningsstrid

Om det ukrainska motståndet fortsätter, och Ryssland inte lyckas bryta igenom, kommer den ryska armén tvingas övergå till en utnötningsstrid där man med artilleri skjuter bort det ukrainska motståndet, tror Joakim Paasikivi.

Ett sådant motstånd kommer sannolikt befinnas i bebyggda områden, menar han.

– Då måste man gå in med trupp och ta det hus för hus. 

– Då blir det långsamt, blodigt och stora förluster på båda sidor – inte minst bland civila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.