Översvämningarna i Belgien får rättsligt efterspel

Publicerad

I Belgien har en åklagare nu inlett en förundersökning om någon kan ställas till svars för de svåra följderna av översvämningarna för två veckor sedan. Det handlar om någon kan dömas för vållande till annans död genom oaktsamhet eller bristande försiktighetsåtgärder.

Det är den belgiska åklagarmyndigheten i Liège som gett i uppdrag till en åklagare att undersöka om de stora översvämningarna ska få ett rättsligt efterspel.

I samband med översvämningarna i Belgien dog 38 personer. Åklagarmyndigheten ger inga intervjuer men skriver i ett pressmeddelande att beslutet inte på något vis är ett uttalande om eventuellt ansvar, men undersökningen är ett utslag av en önskan att söka sanningen i respekt för de omkomna och deras anhöriga.

Varningar och dammar utreds

I Belgien har det diskuterats hur systemet för varningar för oväder och översvämningar har fungerat, och om boende i riskområden vid floderna borde ha uppmanats att evakuera tidigare.

Det diskuteras också om dammar i floderna har öppnats på rätt sätt och vid rätt tillfällen. Detta gäller en stor damm vid Eupen där slussar öppnades utan att boende nedströms ska ha fått varningar. En annan diskussion gäller om avloppssystem och gatubrunnar varit rätt dimensionerade utifrån de regnmängder som nu kommit.

Åklagare i Belgien har en låg tröskel för att inleda förundersökningar, och det är långt ifrån säkert att den undersökning som nu inleds kommer att leda till åtal. I Belgien diskuteras också en parlamentarisk kommission för att utreda hur översvämningarna hanterades.

”Helt system som måste granskas”

En talesperson för evakuerade som fått lämna sina bostäder säger att det nu krävs grundliga utredningar.

– Personligen tror jag det blir svårt att ställa en enskild person till ansvar, det är ett helt system som måste granskas i grunden. Vädertjänstens varningar, de som styr över dammarna, det europeiska översvämningssamarbetet, statliga, regionala och lokala myndigheter, allt måste granskas, säger Bruno Liesse, från gruppen evakuerade i Chaudfontaine.

– Men framförallt när det kommer röda varningar på högsta nivån, då måste ansvariga på lokal nivå göra något och inte bara vänta, säger Bruno Liesse.

SVT har kontaktat åklagarmyndigheten i Liège, men det går inte att få några svar på hur omfattande den belgiske åklagarens utredning blir eller hur länge utredningen väntas pågå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.