Luxemburgs premiärminister Xavier Bettels liberala parti DP fick 17 procent av rösterna. Foto: Lisi Niesner/Reuters/TT

Premiärminister Bettel redo fortsätta styra efter val i Luxemburg

Uppdaterad
Publicerad

Luxemburgs liberala premiärminister Xavier Bettel ser ut att kunna sitta kvar vid makten med sin koalition efter söndagens val.

Varken resultatet i sig, eller företrädarna för dess huvudpartier, gav några klara svar på framtiden. Efter valet sade Bettel att resultatet ska analyseras på måndagen och att man ”tar det därifrån”. I dag möter han storhertigen för att diskutera om han kan fortsätta att styra landet med sin koalition efter söndagens val.

– Det finns ett faktum, och det är att den här regeringen har bekräftats. Jag är glad att regeringen jag lett inte har straffats av väljarna, sade Bettel under valkvällen enligt Luxembourg Times.

Majoritet med minsta möjliga marginal

Koalitionen består av Bettels DP som fick 17 procent, socialdemokratiska LSAP knappt 18 procent och miljöpartiet Gréng, som blev valets stora segrare med en uppgång till 15 procent från 2013 års 10 procent. Det innebär att koalitionen tillsammans har en knapp majoritet med 31 av parlamentets 60 stolar.

Även Piratpartiet har tagit sig in i parlamentet, och får där två platser.

Största partiet kvar i opposition

Kristsociala folkpartiet (CSV) är fortsatt störst med 28 procent av rösterna, men kan som vid valet 2013 trots det hamna i opposition. CSV, med affischnamnet Claude Wiseler, väntades inför valet att lägga beslag på regeringsmakten tillsammans med något potentiellt koalitionsparti, men tappade två mandat och fem procentenheters väljarstöd jämfört med förra valet.

Wiseler sade enligt Luxembourg Times att han ser det som ”oacceptabelt att koalitionen redan bestämt sig, precis som förra gången, utan att prata med oss”.

Fakta: Luxemburg

Storfurstendömet Luxemburg är till ytan något mindre än Blekinge och har drygt 600 000 invånare, varav cirka 100 000 i huvudstaden Luxemburg. Statschef är storhertig Henri (född 1955), med Xavier Bettel (född 1973) som premiärminister sedan 2013.

Valresultatet i årets val

Parti: Röster i procent (2013 års val)  / mandat (förändring)

  • Kristdemokratiska CSV: 28,3 (33,7) / 21 (-2)
  • Socialdemokratiska LSAP: 17,6 (20,3) / 10 (-1)
  • Liberala DP: 16,9 (18,3) / 12 (-1)
  • Miljöpartiet Déi Gréng: 15,1 (10,1) / 9 (+3)
  • Högernationalistiska ADR: 8,3 (6,6) / 4 (+2)
  • Vänsterpartiet Déi Lénk: 5,5 (4,9) / 2 (+/-0)
  • Piratpartiet Piraten: 6,45 (2,9) / 2 (+2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.