Kung Albert II och drottning Paola av Belgien röstar idag i Bryssel. Både EU-valet och de allmänna valen som äger rum idag. Foto: Eric Vidal /Reuters/TT

Ovisshet i Belgiens val

Uppdaterad
Publicerad

Parallellt med valet till EU-parlamentet genomför även belgarna ett val till nationens egna parlament, och ett politiskt kaos befaras då de olika partierna har legat jämnt i opinionsmätningarna.

På ena sidan står separatistgrupper i Flandern, ledda av Nya flamländska alliansen (N-VA). På den andra finns bland annat det fransktalande socialistpartiet i Vallonien i södra Belgien. Belgien saknar nationella partier.

– Spänningen är stor och ovissheten är total, säger statsvetaren Jean Faniel.

Det tog Belgien 541 dagar att bilda en ny regering efter valet 2010. Den federala koalitionsregering som då bildades består av grupper från båda sidor. Dåvarande kung Albert II ansågs haft en avgörande roll i medlingen i regeringsbildningen. Sedan dess har han abdikerat och det är nu upp till sonen Philippe att leda förhandlingarna.

Risken är fortsatt stor att Belgien splittras upp efter språkgränserna. Den svåraste uppgiften för nästa regering blir frågan om regionernas självstyre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.