Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser läget ut just nu? Vilka chanser har Ukraina och vilka är utsikterna för de ryska trupperna? Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi svara på tre frågor om striderna i Luhansk. Foto: SVT

Paasikivi: ”Ukraina är i underläge”

Uppdaterad
Publicerad

Striderna om Luhansk i östra Ukraina fortsätter, framför allt om strategiskt viktiga Sievjerodonetsk. Ryssland har kopplat greppet om stora delar av staden men än så länge håller Ukraina stånd, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

På Sievjerodonetsk gator pågår fortsatt hårda strider och de ständiga ryska artilleribeskjutningarna har lett till att de ukrainska styrkorna är tillbakapressade i stadens västra delar mot floden Donets. På andra sidan floden ligger tvillingstaden Lysytjansk, som även den är utsatt för hård beskjutning.

– Det är möjligt att de ukrainska styrkorna blir tvungna att omgruppera dit. Men än så länge håller man stånd i Sievjerodonetsk, säger Joakim Paasikivi.

Tillsammans utgör städerna de sista hindren för att Ryssland ska kontrollera hela Luhanskregionen.

Vad talar för Ukraina och vad talar för Ryssland i striderna om Luhansk? Hör Joakim Paasikivi förklara hur styrkeförhållandena ser ut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet