Pakistansk makthavare mördad

Uppdaterad
Publicerad

Salman Taseer, guvernör i Pakistans politiskt viktigaste provins, Punjab, blev på tisdagen ihjälskjuten i huvudstaden Islamabad.

Skottlossningen inträffade vid Kohsar-marknaden, som ligger nära hans hem och frekventeras av landets elit. Statlig tv rapporterade kort efteråt att han dött av sina skador. Salman Taseer var provinsen Punjabs starke man och medlem av regeringspartiet PPP.

Pakistans premiärminister Yousuf Raza Gilani uppmanade sina landsmän till lugn timmarna efter mordet på partikamraten och guvernören, Salman Taseer.

Premiärministern beordrade samtidigt att en utredning omedelbart tillsätts för att ta reda på hur mordet kunde inträffa.

Mördad av livvakt

Tisdagens mord är det största ”hög-profilmord” i Pakistan sedan den tidigare premiärminister Benazir Bhutto dödades i december 2007, skriver nyhetsbyrån AFP.

Taseer sköts ihjäl av sin livvakt, och redan på tisdagen spekulerades i att orsaken var hans motstånd till Pakistans kontroversiella så kallade blasfemi-lag, det vill säga den lagstiftning som straffar hädelse.

Mordet inträffade dessutom samtidigt som Pakistan befinner sig i ett mycket politiskt känsligt läge. Premiärminister Yousuf Raza Gilani och hans styrande PPP kämpar för närvarande hårt för regeringens överlevnad sedan det näst största partiet Muttahida Qaumi Movement (MQM) i söndags meddelade att koalitionssamarbetet upphör.

Protester

Flera PPP-anhängare gav sig på tisdagen ut på gatorna i den östliga jättestaden Lahore för att protestera mot mordet på guvernör Salman Tasir.

Lahore är huvudstad i Punjab, den provins där Tasir var guvernör.

Enligt vittnen skrek de protesterande – som inledningsvis uppgavs vara ”några dussintal” – slagord och brände bildäck. De försökte också stoppa trafiken på huvudgatan Mall Road.

Flertalet av stadens butiker stängde efter dådet och många människor uppgavs ha gått till Tasirs bostad för att där uttrycka sin sorg och bestörtning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.