Kriminaltekniker spärrar av brottsplatsen i Jerusalem. Foto: AHMAD GHARABLI/AP/TT

Palestinier öppnade eld i Jerusalem – sköts ihjäl av polis

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades och en dog när en palestinsk man öppnade eld vid Tempelberget i Jerusalems gamla stad. Mannen sköts till döds av israelisk polis.

Gärningsmannen öppnade på söndagsmorgonen eld nära en plats som judar kallar för Tempelberget och muslimer benämner som Haram al-Sharif. Området ses som heligt av både muslimer och judar, och konflikten mellan israeler och palestinier har flera gånger blossat upp just där, senast i maj, enligt AP. 

Förutom skjutvapen ska gärningsmannen även ha varit beväpnad med kniv. Efter attacken fördes flera skadade personer till sjukhus. En med livshotande skador, en med allvarliga skador och tre med lindriga skador – varav två uppges vara poliser. Personen med livshotande skador dog senare. Angriparen bekräftades av ambulanspersonal död på platsen.

Platsen i Jerusalems gamla stad har spärrats av. Foto: Menahem Kahana/AFP/TT

Israels premiärminister Naftali Bennett kallar händelsen för ett terrordåd och uttrycker sina kondoleanser till de drabbade. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att hon ”starkt fördömer Hamas terrorattack” och framför sin ”djupaste sympati med offer och anhöriga”.

Terrorstämplade Hamas militanta gren kallar å sin sida attacken för ”en hjältemodig operation” i ett uttalande.

Söndagens våldsamma händelse är den andra inom några dagar i Jerusalems gamla stad. I onsdags knivhögg en palestinsk tonåring två israeliska poliser. Tonåringen sköts sedan till döds av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.