Paindas son dog i flygkaoset: ”USA måste ge oss rättvisa”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden börjar nu klarna kring vad som egentligen hände på Kabuls flygplats under talibanernas intåg i staden. Nyhetsbyrån AP har träffat flera familjemedlemmar till personer som miste sina liv i tumultet.

– Både min mamma och jag försökte stoppa honom, berättar Zakir som förlorade sin bror i olyckan.

Den 16 augusti lyfte ett amerikanskt fraktplan från Kabuls flygplats under kaotiska former. Hundratals människor befann sig på landningsbanan, många av dem sprang jämsides med planet i hopp om att ta sig ombord. Andra klamrade sig fast på utsidan av skrovet.

Scenen blev en symbol för afghanernas flykt undan talibanerna, men ännu återstår många frågetecken kring vad som egentligen hände. Händelsen utreds fortfarande av det amerikanska flygvapnet. Det som står klart är dock att flera personer dog när planet lyfte.

Talibanernas maktövertagande

”USA måste ge oss rättvisa”

Ett av dödsoffren var den 24-årige tandläkaren Fida Mohammad. Fidas pappa, Painda Mohammad, gråter när han visar upp bilder på sin son.

– Vi ber USA om rättvisa. De måste ge oss rättvisa. Jag har inget jobb och måste ta hand om 14 familjemedlemmar. Hur ska jag kunna betala av hans studielån?, säger han till AP.

Enligt Painda hade Fida klättrat upp i hjulhuset på planet. Varför vet han fortfarande inte. En del av honom känner skuldkänslor eftersom han misstänker att Fida ville lämna landet av ekonomiska skäl. Pappan tog ut ett lån för sonens bröllop i fjol, och Fida ville betala tillbaka.

Hittades på hustak

Kort efter att Fida klättrat upp på planet hörde Abdullah Waiz en smäll i sitt hus bredvid flygplatsen. Han trodde först att det var en explosion, men när han sprang ut såg han hur grannarna gestikulerade mot taket.

– Det jag såg när jag kom upp på taket var hemskt. Det var två unga män som hade ramlat av planet.

En av männen som landade på Abdullahs tak identifierades senare som Fida Mohammad, Paindas son, skriver AP. I hans ficka hittades en lapp med pappans namn och nummer.

Vädjade till sin bror att stanna

På flygplatsen fanns också 19-åriga Zaki Anwari. Han var där med sin kusin som hade jobbat för ett amerikanskt företag. Tanken var att kusinen skulle försöka ta sig in medan Zaki väntade i bilen, men så blev det inte, berättar hans äldre bror Zakir. När Zaki ringde upp Zakir var han redan inne på flygplatsen.

– Han sade att han var nära planet och var tvungen att lägga ifrån sig sin telefon om han fick komma med, säger Zakir till AP.

Zakir berättar och både han och brödernas mamma försökte stoppa Zaki från att kliva på planet. Vittnen skulle senare berätta för familjen att Zaki försökt springa ikapp planet när han föll och klämdes under hjulet.

– Bara en kvart efter att vi lagt på ringde någon annan upp från Zakis telefon och berättade att han var död, säger Zakir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet