Svenska Märit arbetar med covidsjuka i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Svenska läkare i Libanon vittnar om ett land i ekonomisk kris där sjukvårdspersonalen både saknar lön och sjukvårdsmateriel i kampen mot Covid19.

SVT träffar Intensivvårdsläkaren Märit Halmin som arbetar med covidsjuka patienter för Världshälsoorganisationen WHO i Libanon.

– På de offentliga sjukhusen är det många sjuksköterskor som inte fått betalt på flera månader. De jobbar utan lön och riskerar att bli drabbade av Covid-19, berättar hon.  

Vi står i luftslussen på väg in på intensivvårdsavdelningen i Bouar norr om Beirut. Märit och de andra läkarna är klädda i gröna skyddskläder. I gruppen finns personal från ett av de stora privata sjukhusen i Beirut. För dem är det lite som att komma till en annan värld. 

– När läkare från de privata sjukhusen kommer hit är det lite som när läkare från Södersjukhuset i Stockholm kommer till Afghanistan. Det är samma reaktioner, man säger att ”De har så dåliga respiratorer, det går inte att bedriva vård med det här!”. 

En kännbar ekonomisk kris

I Libanon finns de stora resurserna och de flesta sjukhussängarna inom den privata vården. Men nästan alla Covidsjuka tas emot på offentliga sjukhus, där Libanons akuta ekonomiska kris är kännbar.  

För att kunna rädda fler patienter parar nu Världshälsoorganisationen WHO ihop personal från privata sjukhus med offentliga i Libanon. Ett av målen är att minska dödligheten hos covid-patienter som läggs i respirator.

Läkare lämnar landet

– Vår största utmaning är den finansiella krisen. Hundratals läkare har lämnat Libanon eftersom de inte får betalt, och det blir en stor press på oss som är kvar, berättar intensivvårdsläkaren Jean-Claude Stephan som arbetar i Bouar.  

När Coronaviruset spreds i våras genomförde Libanon en stor nedstängning. Men under hösten har spridningen av smittan tagit fart. I dagsläget räknar landet totalt drygt 900 döda i Covid-19. 

– Jag blev faktiskt ganska chockad när jag såg nivån på den offentliga vården här. Samtidigt finns det en hög kompetens i landet. Läkarna från de två sjukhusen går ronder tillsammans och gör övningar tillexempel för hur man vänder en intuberad patient i bukläge. Vi har sett att det kan rädda liv, säger Märit Halmin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.