Människor köar för att få tag i varor under coronaepedemin i New York. Foto: Jamie McCarthy/TT

Analys: ”Pandemin slår hårt mot de redan utsatta”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Är du fattig och tjock löper du större risk att dö av coronaviruset än om du är smal och rik. En brutal och oroande bild har börjat växa fram. De med låg utbildning och låg inkomst drabbas värre än andra grupper. I USA är svarta och latinos starkt överrepresenterade bland dödsfallen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Land efter land börjar se samma mönster.

Coronaviruset drabbar visserligen både premiärministrar och busschaufförer. Men där upphör likheterna. De välbärgade har råd att veckohandla mat, och jobb som man kan utföra i bekväm hemmakarantän via digitala medier och däremellan gå stärkande promenader. Låginkomsttagare är oftast trångbodda, har ofta jobb som är omöjliga att utföra hemifrån, har sämre sjukförsäkringar och oftare risktillstånd som övervikt, lungsjukdomen KOL, diabetes 2, astma och högt blodtryck.

Coronapandemin

Låginkomsttagare är också sämre rustade att ta till sig viktig information från myndigheter. Den norske pandemiforskaren Svenn-Erik Mamelund vid Oslo universitet pekar på att ju lägre inkomst och utbildning man har, desto större är risken att dö i en pandemi – ett perspektiv som han anser saknas när man diskuterar smittspridning.

Löper sju gånger större risk att insjukna

Hälsomyndigheterna i spanska Katalonien rapporterar att fler låginkomsttagare än höginkomsttagare insjuknar i covid-19. De som bor i socialt utsatta områden i Barcelona löper sju gånger större risk att insjukna än dem i välbärgade områden. Har man yrken som städare, busschaufför, butiksbiträde i ett köpcentrum eller jobbar på ett äldreboende är man mer exponerad för smittan. Italien visar samma mönster.

I USA har coronapandemin satt den inbyggda bristen på jämlikhet i blixtbelysning. Där har låginkomsttagare ett skörare skyddsnät än andra västländer. Många tvingas välja mellan att inte jobba, och därmed inte kunna sätta mat på bordet, eller gå iväg och jobba fast de är sjuka. Flera delstater för statistik över insjuknade och döda inte bara utifrån ålder och kön, men också etnicitet.

Med hjälp av statistiken är det flera delstater som börjar se samma mönster. Svarta och latinos är överrepresenterade bland dödsfallen. I Illinois utgör de svarta 14 procent av befolkningen, men svarar för 41 procent av dödsfallen. I Florida dör en större procentuell andel svarta än andra som blir inlagda. I Louisiana rapporteras att 70 procent av de döda är svarta. Liknande rapporter kommer från Wisconsin och Michigan. Delstaterna New York och Kalifornien för däremot inte statistik över etnicitet hos de insjuknade.

 – Vi får inte ha en färgblind strategi, varnar Stephen Thomas, professor vid Center för hälsorättvisa vid universitetet i Maryland, i en intervju med nättidningen Politico.

”De redan utsatta har visat sig vara sämst rustade”

Han menar att den explosiva utvecklingen bland sårbara i minoritetsgrupper kräver särskilda insatser. I USA har latinos och svarta heller inte sjukförsäkringar i motsvarande grad som vita. Att leva i ständig ekonomisk stress och med korta timanställningar leder också till ett sämre immunförsvar.

Också i Sverige rapporteras hur viruset fått större spridning i bostadsområden bland mer socioekonomiskt utsatta grupper. Rinkeby- Kista – förorter till Stockholm – har 47 smittade per 10 000 invånare, medan snittet för Stockholms län ligger på 13 smittade per 10 000.

Det är med andra ord de redan utsatta i samhället som har visat sig vara sämst rustade att möta farorna med pandemin. Konsekvensen, varnar forskare, kommer bli att de ekonomiska klyftorna i samhället växer ytterligare. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet