Paraguays president inför rätta

Publicerad

Paraguays president Fernando Lugo avsattes hastigt sedan en riksrätt, tillsatt av kongressen, hade fällt honom. Presidenten kallade domen likvärdig med en politisk kupp men sade att han ändå accepterade avskedandet.

Riksrätten fällde honom på fredagen med 39 röster mot fyra. Fernando Franco svor presidenteden drygt en timme efter domen. Den avsatte Lugo ersattes därmed av sin vicepresident. Nationalkongressen väckte riksrättsåtal mot Lugo i torsdags, sedan 17 personer dödades vid en avhysning av jordlösa bönder i förra veckan. Enligt åtalet misskötte Lugo sitt uppdrag vid avhysningen.

Presidentens motståndare kontrollerar Nationalkongressens båda kamrar. Underhuset röstade med siffrorna 76-1 för riksrätt och i senaten stödde endast fem av representanterna Lugo.

Gatudrabbningar

Sammandrabbningar bröt ut mellan polisen och Lugos rasande anhängare, som samlats utanför kongressen i Asunción. Demonstranterna fördömde domen, som de liksom Lugo själv kallade för kupp. Anhängarna bröt ner avspärrningar och polisen, en del till häst, använde vattenkanoner och tårgas för att driva tillbaka dem.

-Lugo – president, skanderade de tusentals anhängarna.

Lugo vädjade om lugn i ett kort tal innan han lämnade presidentpalatset.

-I dag avgår jag som president men inte som paraguayan, sade han.

President Lugo har begärt att landets högsta domstol förklarar riksrättsförfarandet grundlagsvidrigt.

Hot av grannländer

Andra latinamerikanska länder har hotat med sanktioner om inte presidenten får en chans att försvara sig. Enligt Lugos advokat innebär det hastiga agerandet att rättsprocessen åsidosätts. Advokaten säger att lagen ger en åtalad rätt till 18 dagar för att förbereda sitt försvar.

När den före detta biskopen Lugo valdes till president 2008 bröt han det konservativa Coloradopartiets mer än halvsekellånga maktmonopol i Paraguay. En jordreform var ett viktigt vallöfte från Lugo, som hade stöd inte minst bland landets fattiga. Men reformarbetet har gått trögt, bland annat på grund av svåra konflikter mellan jordlösa bönder och markägare. Lugo har också haft svårt att driva sin politik utan stöd i kongressen.

Vägrar erkänna efterträdare

Avsättningen av president Lugo har utlöst ilskna reaktioner i andra latinamerikanska länder och de vägrar att erkänna hans efterträdare, Federico Franco. Inte bara länder med vänsterregimer protesterar, som Bolivia, Nicaragua och Venezuela, utan även länder med center- och högerregeringar, som Argentina och Chile, reagerar mot vad som hände i Quito.

Och Federico Franco, som svor presidenteden, säger sig överrumplad av händelseutvecklingen.

-Processen gick för fort, kommenterar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paraguays president avsatt

Mer i ämnet