Paris kan porta skrotbilar

Uppdaterad
Publicerad

Kör du en bil från före 1995 kan du i framtiden tvingas ta omvägen runt centrala Paris. Jakten på lägre utsläpp gör att stadens borgmästare vill porta äldre bilar.

Förslaget som kommer från stadens borgmästare, socialisten Bertrand Delanoë, presenterades för stadsfullmäktige tidigare i veckan. Borgmästaren vill också ha ett förbud mot motorcyklar tillverkade före 2004 och lastbilar och bussar äldre än 18 år i innerstaden.  

För att gynna låginkomsttagare vill Delanoë införa subventioner så att de kan köpa nyare bilar, dessutom föreslås en skrotningspremie som en morot till dem som vill investera i en ny bil.

Experter menar dock att subventionerna och skrotningspremien blir svåra att genomföra med tanke på landets budgetåtstramningar.

Böter hotar

Tidningen The Telegraph skriver att förslaget uppfattas främmande för att komma från en vänsterpolitiker. En person som tidningen Le Parisien talat med säger att innerstaden kommer att förvandlas till ”En ö för de rika” eftersom det riskerar att straffa låginkomsttagare och småföretagare som kör äldre bilar.

Oppositionsborgarrådet Philippe Goujon, från högerpartiet UMP liknar förslaget vid ett politisk ”manöver” för att bana väg för Anne Hidalgo, som väntas ta över som borgmästare 2014.

Nästa år kommer dock hastigheten att sänkas på ringleder och stadsgator för att få ner utsläppen. Om inte stadens politiker lycka förbättra luftkvaliteten före 2016 hotar dryga böter från EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer