Paris kan porta skrotbilar

Uppdaterad
Publicerad

Kör du en bil från före 1995 kan du i framtiden tvingas ta omvägen runt centrala Paris. Jakten på lägre utsläpp gör att stadens borgmästare vill porta äldre bilar.

Förslaget som kommer från stadens borgmästare, socialistenBertrand Delanoë, presenterades för stadsfullmäktige tidigare i veckan. Borgmästarenvill också ha ett förbud mot motorcyklar tillverkade före 2004 och lastbilaroch bussar äldre än 18 år i innerstaden.  

För att gynna låginkomsttagare vill Delanoë införasubventioner så att de kan köpa nyare bilar, dessutomföreslås en skrotningspremie som en morot till dem som vill investera i en nybil.

Experter menar dock att subventionerna och skrotningspremien blir svåraatt genomföra med tanke på landets budgetåtstramningar.

Böter hotar

Tidningen TheTelegraph skriver att förslaget uppfattas främmande för att komma från en vänsterpolitiker. En person som tidningen Le Parisien talat med säger att innerstaden kommer att förvandlas till ”En ö för de rika” eftersom detriskerar att straffa låginkomsttagare och småföretagare som kör äldre bilar.

OppositionsborgarrådetPhilippe Goujon, från högerpartiet UMP liknar förslaget vid ett politisk ”manöver”för att bana väg för Anne Hidalgo, som väntas ta över som borgmästare 2014.

Nästa år kommer dock hastigheten att sänkas på ringleder ochstadsgator för att få ner utsläppen. Om inte stadens politiker lycka förbättra luftkvaliteten före 2016 hotar dryga böter från EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.