Frankrikes president Macron hoppas att mötet i Paris mellan Ukrainas president Zelenskyj och Rysslands president Putin ska leda till steg framåt mot fred i östra Ukraina. Foto: AP/Christophe Ena

Toppmöte i Paris: Förhoppning om steg mot fred i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan Ukrainas och Rysslands presidenter i Paris på måndagen kan bli ett viktigt steg på vägen mot fred i östra Ukraina. Eftergifter från båda sidor förväntas.

Den nytilltädde ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj lovade i valrörelsen att skapa fred. Små tecken på en upptining av de rysk-ukrainska relationerna har kunnat skönjas den senaste tiden.

Förhoppningar

En fångutväxling i september väckte förhoppningar och så sent som i förra månaden beskrev den ryske presidenten sin kollega på andra sidan gränsen som en ”sympatisk” ledare. Ryssland har återlämnat ukrainska krigsfartyg.

De senaste tiden har båda sidor dragit sig tillbaka vid flera av frontlinjerna, vilket var villkoret för fredssamtalen.

Förväntningarna inför mötet i Paris är därför högt ställda, med det långsiktiga målet att hitta en lösning på den fem år gamla konflikten i östra Ukraina.

Macron vill ha framsteg

Frankrikes president Macron är värd för mötet tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Macron hoppas att samtalen i Paris ska göra det möjligt att ta flera steg mot att förverkliga Minsköverenskommelsen. Den förhandlades fram 2015 för att få slut på striderna, men ingen av parterna har levt upp till villkoren i planen.

EU införde sanktioner mot Ryssland sedan landet i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim våren 2014.

”Grundkonflikten inte nära lösning”

SVT Nyheters Rysslandskorrespondent Bert Sundström är på plats i Paris för att följa samtalen. Han anser att parterna i bästa fall kommer att kunna enas om vapenvila och fler fångutväxlingar.

– Grundkonflikten om Rysslands annektering av den ukrainska halvön Krim kommer inte att kunna lösas ännu, säger Bert Sundström.

Kriget dyrt för Ryssland

Kriget i östra Ukraina är kostsamt för Ryssland. Ukrainas president har krävt att Krim återlämnas till Ukraina. Men det kommer inte att ske, anser Bert Sundström.

– När det gäller den viktiga frågan om Krim kommer Ryssland aldrig att backa, säger han.

13 000 dödsoffer har krävs under det fem år långa kriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.