Det brittiska parlamentet ska debattera om USA:s republikanske presidentaspirant Donald Trump bör portas från Storbritannien. Arkivbild. Foto: TT

Parlamentsdebatt om att porta Trump

Publicerad

Över en halv miljon britter vill att den republikanske presidentaspiranten Donald Trump portas från Storbritannien. Nu ska frågan diskuteras en tre timmar lång debatt i det brittiska parlamentet, vilket är brukligt när upprop med över 100.000 namnunderskrifter lämnats in till regeringen.

Orsaken till uppropet är Donald Trumps uttalande om att muslimer inte borde tillåtas att resa in i USA, ett yttrande som kom efter att två radikaliserade islamister sköt ihjäl 14 människor i San Bernardino i Kalifornien i december.

Trump har hotat med att stoppa planerade investeringar i skotska golfbanor på 8,6 miljarder kronor (700 miljoner pund) om han skulle portas. Men debatten i det brittiska parlamentet kommer inte att följas av någon omröstning.

Inrikesminister Theresa May är den som har makten att utfärda ett inreseförbud i Storbritannien.

Cameron ej för inreseförbud

Landets premiärminister David Cameron säger till BBC att han finner Trumps kommentarer ”dumma och felaktiga”, men säger också att han inte tänker stödja ett inreseförbud.

Den nederländske politikern Geert Wilders, ledare för det nederländska högerpopulistiska Frihetspartiet, ådrog sig 2009 inreseförbud i Storbritannien, efter att ha kallat koranen för en ”fascistisk bok” – ett beslut han överklagade för att sedan resa in i landet under stora protester, uppger BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer