Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rysk legosoldat ur Wagner-gruppen har tagit sig till Norge där han sökt asyl. Hör hans vittnesmål om flykten från Ryssland i klippet. Foto: NRK/EVN/RIA Novosti

Påstådd Wagneravhoppare söker asyl i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En rysk man, som påstår att han har en bakgrund som befälhavare i den ryska paramilitära Wagnergruppen, har sökt asyl i Norge. Mannen säger att han vill vittna mot gruppen om dess krigsbrott i Ukraina.

Mannen skrev enligt egen utsago på ett fyramånaderskontrakt med Wagnergruppen den 6 juli, men valde att desertera från gruppen när avtalet löpte ut sedan han blivit medveten om deras hårdföra klimat, bland annat om hur soldater mer eller mindre skickas till fronten för att dö och hur de som vägrar att strida riskeras att avrättas.

Sedan dess har mannen varit på flykt, men omhändertogs på fredagen i Pasvikdalen av norsk militär sedan han tagit sig över den nordliga gränsen mellan Ryssland och Norge. Mannen har nu sökt asyl i Norge och säger att han vill vittna mot Wagnergruppen om dess krigsbrott i Ukraina. Han påstår att han bevittnat avrättningar av desertörer, men själv inte varit inblandad i dem.

På måndagen fördes mannen till Norges huvudstad Oslo där hans uppgifter ska granskas för att avgöra huruvida de stämmer eller inte.

Norsk polis och det norska migrationsverket är hittills mycket förtegen om mannen. Han misstänks i nuläget för olovlig gränspassage.

Säkerhetstjänsten inkopplad

Norges justitieminister, Emilie Enger Mehl, säger till NRK att den norska säkerhetstjänsten, PST, är inkopplad i ärendet för att göra en säkerhetsbedömning av mannen.

Hur stort hot utgör en sådan här person för Norge?

– Den frågan är det viktigt att polis och säkerhetstjänst utvärderar. Utgångspunkten är att alla har rätt att söka asyl och få sin ansökan prövad, säger hon.

Doktor i rysk krigföring: ”Uppseendeväckande”

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, säger i SVT:s Aktuellt att avhoppet är uppseendeväckande:

– Det här är den första personen ur Wagnergruppen som hoppat av till väst. Han säger att han bland annat har videor på krigsbrott som, om det stämmer, kan få effekt för folkrättsliga utredningar.

Oscar Jonsson: ”Uppseendeväckande”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.