Påven på besök i Dhaka. Här träffar han en grupp flyktingar. Foto: TT

Påven ber rohingyer om förlåtelse

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus har bett flyktingar från den förföljda muslimska minoritetsgruppen rohingya om förlåtelse för den smärta de åsamkats, och för ”världens likgiltighet”.

Uttalandet gjordes när han träffade rohingyer som flytt till Bangladesh från Burma, som påven besökte tidigare under resan. Påven avstod då från att specifikt nämna rohingyernas umbäranden, även om han manade till respekt för mänskliga rättigheter. Han nämnde inte heller folkgruppen vid namn, men efter mötet med flyktingarna använde han för första gången under resan ordet ”rohingya”.

Myndigheterna i Burma vägrar erkänna rohingyerna som en egen etnisk grupp och förvägrar dem medborgarskap. Över 600.000 har tagit sig över gränsen till Bangladesh efter en brutal militär insats i den burmesiska delstaten Rakhine, som av FN kallats ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet