Foto: Scanpix

Påven deltog i korsceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Minnet av Jesu korsfästelse och död hedrades av kristna världen över under långfredagen.

Påve Franciskus deltog i en traditionell ceremoni runt Colosseum i Rom.

Påven bad för Mellanöstern, ”sönderslitet av oförrätter och konflikter”. Han bad för de kristna i regionen och för ”våra muslimska bröder””.

– Kristna måste besvara det onda med det goda, bära korset själva som Jesus gjorde, sade han.

Franciskus bevittnade ceremonin från en baldakin med utsikt över den 2 000-åriga romerska amfiteatern.

Korsvandring

Brasilianska, kinesiska, italienska, libanesiska och nigerianska troende turades om att bära träkorset vid Colosseum, där det allmänt tros att kristna blev martyrer.

Påskhelgen betyder bråda dagar för den 76-årige nyvalde påven. På skärtorsdagen inledde han påskhögtiden med att besöka ett ungdomsfängelse där han tvättade och kysste tolv fångars fötter. Han fortsatte med att på långfredagen läsa Bibelns passionsberättelse i Peterskyrkan.

Håller traditionsenligt tal

Senare under dagen ledde Franciskus ceremonin Via Crucis, Korsets väg, vid Colosseum.

Kvällen avslutades med en påskvaka i Peterskyrkan, och på söndagen väntar en mässa inför tiotusentals pilgrimer på Petersplatsen. Då ska påven hålla sitt traditionsenliga tal ”Urbi et orbi”, till staden och världen.

Första påskvakan för påven

Påven Franciskus ska leda sin första påskvaka i Peterskyrkan på lördagskvällen.

Ceremonin, där fyra vuxna konvertiter ska döpas in i den katolska kyrkan, innebär slutet för de tre dagar långa påskförberedelser som kulminerar i en mässa inför tiotusentals pilgrimer på Petersplatsen på söndag.

(TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.