Påven har haft audiens med bland annat frisörer och manar nu dessa till att stå emot för mycket skvallrande med sina kunder. Foto: TT/Gorm Kallestad/Henrik Montgomery

Påven manar frisörer att sluta skvallra

Publicerad

Frisörer, hårstylister och skönhetsexperter hade audiens hos påve Franciskus på måndagen. Han varnade dem då för att hänge sig åt skvaller med kunderna.

Klipp, vaxa och måla men undvik att ge efter för frestelsen att pladdra, manade påven:

– Utför ert yrke i kristen stil. Behandla kunderna vänligt och hövligt och erbjud dem alltid ett gott ord och uppmuntran.

Enligt påven bör de aktuella yrkesgrupperna låta sig vägledas av skyddshelgonet Martin de Porres, en peruansk fältskär (1579–1639) som utförde allt från hårklippning till åderlåtning och amputationer.

Oklart vad som fått påven att agera

I Martin de Porres helgonmotiverande mirakel ingick att sväva fritt, vara på två platser samtidigt, utföra omedelbara kurer och kunna tala med djur.

Det framgår inte varför påven far ut mot sladdertackor just nu. 2015 öppnade han en frisersalong och tvättstuga för hemlösa på Petersplatsen i Vatikanen i Rom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer