Påven träffade katolska prästers offer: ”Motbjudande brott”

Publicerad

Påve Franciskus fördömer övergreppsskandalerna inom katolska kyrkan i Irland. Vid inledningen av ett två dagar långt besök i landet mötte han även flera av offren.
– Motbjudande brott som gett upphov till ilska, säger påven.

Anledningen till påvens besök i det starkt katolska landet under helgen – det första i landet av en påve sedan 1979 – var från början den katolska kyrkans så kallade världsfamiljedagar, som pågår i Dublin fram till på söndag.

Påven: ”Motbjudande brott”

Men Vatikanen planerade även in ett möte mellan påven och flera övergreppsoffer. Irland har genom åren skakats hårt av övergreppsskandaler där personer inom katolska kyrkan misstänks för att ha förgripit sig på tusentals offer. Påve Franciskus träffade åtta av offren, varav ett av dem utsatts för den katolske prästen Tony Walsh som begick övergrepp mot hundratals barn under nästan 20 års tid innan han uteslöts ur kyrkan och dömdes till fängelse.

– Misslyckandet från de kyrkliga myndigheterna, biskopar, religiösa förmän, präster och andra, att vidta adekvata åtgärder mot dessa motbjudande brott har med rätta gett upphov till ilska och fortsätter att ge anledning till smärta och skam för det katolska samfundet, sade påven vid ett tal inför politiker och diplomater i Dublin på lördagen, enligt BBC.

Han fortsatte:

– Jag delar själv de känslorna.

Kräver hårdare tag

Irlands premiärminister Leo Varadkar närvarade också under talet. Budskapet till påven var tydligt: Se till att rättvisa skipas för alla offer för övergrepp.

– Vi måste nu se till att ord blir till handling, sade Varadkar vid en pressträff tillsammans med påven.

Premiärministern har tidigare sagt att han vill pressa kyrkan att överlämna all information gällande övergreppsanklagelserna i Irland till polisen, uppger Reuters.

Påve Franciskus har tidigare uttalat en nolltolerans mot sexuella övergrepp inom katolska kyrkan efter att en rad skandaler de senaste åren uppdagats i flera länder, däribland Chile, Australien och USA.

Nya reformer

Påvens besök i Irland blir det första på 39 år – och mycket har hänt sedan dess. Premiärministern beskrivs av många som en symbol för det nya Irland då han förra året blev den första öppet homosexuella premiärministern i landet.

– Den katolska kyrkan är fortfarande en stor del av vårt samhälle, men den är inte den mittpunkt som den var för 40 år sedan, säger Varadkar till BBC.

I maj höll landet en folkomröstning om att reformera landets strikta abortregler, där ja-sidan vann en storseger med drygt 66 procent av rösterna. 2015 röstade man även igenom förslaget om att samkönade par ska få ingå äktenskap.

Skandaler inom katolska kyrkan

Visa

Anklagelserna om övergrepp av präster inom katolska kyrkan i Irland började på 1980-talet, och tog sedan fart på flera håll runtom i världen. Den katolska kyrkan har publicerat egna utredningar där man funnit anklagelser om sexuella övergrepp mot 85 irländska präster sedan 1975. Uppemot 14 500 personer har ansökt om ersättning för sexuella övergrepp de sagt sig ha utsatts för som unga vid olika inrättningar som drivits av religiösa grupper mellan 1936 och 1970.

Runt 10 000 kvinnor tvingades mellan 1922 och 1996 arbeta under slavliknande former i de ökända Magdalenatvätterierna som drevs av den katolska kyrkan. Många av de utomäktenskapligt födda barnen adopterades bort under den här perioden. Efter en utredning beslutade Irlands regering 2013 att ge offren omfattande skadestånd. En känd person som fördes till ett tvätteri vid 14 års ålder är sångerskan Sinéad O'Connor.

Kvarlevor efter ett stort antal foster och barn upp till tre år gamla hittades i grevskapet Galway på Irland. Fynden gjordes efter utgrävningar i området. Dokumentation om hemmet i Tuam, som drevs av katolska Bon Secours-systrarna mellan 1925 och 1961, visar att 796 spädbarn och barn avled under åren det var i drift. En undersökningskommission som tillsattes i februari 2015 har i uppdrag att utreda påståenden om övergrepp vid omkring 20 institutioner under åren 1922–1988.

Källa: AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer