Får man ta hunden med sig in i himlen? Ja, iallafall enligt Påven Franciskus. Foto: TT

Påven öppnade pärleporten för djur

Uppdaterad
Publicerad

Husdjur i himlen? Det kan åtminstone vara möjligt enligt påve Franciskus som försökte trösta en pojke vars hund dött genom att under ett framträdande på Petersplatsen säga att ”paradiset är öppet för alla Guds skapelser”, skriver The New York Times.

Det är oklart om pojken blev gladare, men uttalandet har välkomnats av djurrättsgrupper som ser det som ett avståndstagande från den katolska uppfattningen att djur inte kan komma till himlen eftersom de saknar själ. Men enligt professor Charles Camosy på Fordham University är det svårt att veta vad påven faktiskt menade, eftersom han talade på ”ett pastoralt språk som inte är menat att dissekeras av akademiker”.

Andra teologer anser att det var ett lättvindigt, och inte dogmatiskt, uttalande. Påven har utmanat de konservativa inom kyrkan, bland annat genom en mer försonlig hållning i frågor om exempelvis homosexualitet och äktenskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer