Det var på vägen hem från besöket på Irland som påven förde det nu kritiserade resonemanget om homosexualitet. Foto: Gregorio Borgia/TT

Påven: Psykvård kan hjälpa homosexuella barn

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus rekommenderar föräldrar till barn med ”homosexuella tendenser” att söka psykiatrisk hjälp. Uttalandet gjordes i samband med hemresan från Irland, där den kyrklige ledaren avlagt ett två dagar långt besök.

Nu fördömer hbtq-organisationer uttalandet.

– Jag skulle säga så här: Först och främst, be. Fördöm inte. Ha en dialog, försök förstå, ge utrymme åt sonen eller dottern, svarar Franciskus på en fråga från en journalist som undrar vad påven skulle säga till föräldrar som tror att deras barn är homosexuella.

– Om det kommer fram tecken redan i barndomen finns det mycket som kan göras genom psykiatrin, för att se hur det ligger till. Det är en annan sak om det visar sig efter 20 år.

Påven understryker att det är fel att möta sina barn med tystnad.

– Att ignorera en son eller dotter med homosexuella tendenser är att fela i rollen som far eller mor, säger han.

Upprör hbtq-rörelsen

Flera franska hbtq-organisationer, bland annat ”SOS homophobie” och föräldraföreningen ADFH (l'Association des familles homoparentales), har fördömt påvens uttalande.

Foto: Twitter

”Vi fördömer starkt påvens kommentarer om homosexualitet. De uppmuntrar till hat mot hbtq-personer i våra samhällen där vi redan märker av mycket homo- och transfobi. Hans uttalande är allvarligt och oansvarigt.” Skriver organisationen SOS homophobie på sin twitter.

Föreningen ADFH menar att det är ”märkligt att ständigt få höra moraliska råd från en kyrka där präster återkommande gör sig skyldiga till pedofili”, och att det är ”dessa präster som borde vara de första att få psykiatrisk vård”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.