Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här uppmanar Påve Franciskus rika länder att hjälpa sina fattiga diton med vaccin. Foto: AP, TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Påven: Skynda på vaccineringen mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus uppmanar alla länder att öka hastigheten i vaccineringen mot covid-19. Det var ett av hans budskap under påskdagens mässa i Peterskyrkan i Rom.

För andra året i rad höll påven Franciskus påskdagsmässa i en mindre krets i Peterskyrkan.  I sitt påskbudskap Urbi et Orbi – till staden och världen – lyfte påven traditionsenligt de utmaningar världen står inför.

– Pandemin fortsätter att spridas, medan den sociala och ekonomiska krisen är djup, särskilt för de fattiga, sa Franciskus, uppger nyhetsbyrån Reuters.

”Globalt ansvar för vaccin”

Vanligtvis sker den stora påskgudstjänsten i en fullsatt Peterskyrka eller på Petersplatsen där 100 000-tals människor brukar samlas. Påskdagen 2021 samlades färre än 200 människor i Peterkyrkan, men mässan direktsändes i tv till tiotals miljoner människor runt om i världen.

Petersplatsen var däremot nästan helt folktom, bortsett från några poliser som skulle upprätthålla en tre dagars nationell nedstängning på grund av covid-19.

Franciskus prisade sjukvårdspersonalen i sitt påskbudskap och sa att han hyser medlidande för unga människor som inte kan närvara i skolan. Han sa även att alla bör medverka i kampen mot pandemin och kräver att vaccineringen går snabbare.

– I en anda av globalt ansvar uppmanar jag hela det internationella samfundet att enträget försöka åtgärda försenade vaccinleveranser och underlätta distributionen, framför allt till de fattigaste länderna, sa Fraciskus.

Påven bad Gud att ”trösta de sjuka, de som har förlorat en älskad och arbetslösa ungdomar”. Han uppmanar myndigheterna att ge de familjer som har störst behov en ”anständig försörjning”.

Konflikter och kärnvapen

Påven Franciskus talade även om nedrustning och ett totalt förbud av kärnvapen.

– Det är skandal att väpnade konflikter inte upphör och att militära arsenaler växer.

Myanmar och Afrika

Påven Franciskus gjorde även politiska och humanitära uttalanden om situationen i Sydostasien och Afrika. Han uttryckte stöd för ungas kamp för demokrati i Myanmar och krävde fred i Tigray-regionen i norra Etiopien och Cabo Delgado-provinsen i Mozambique. Han sa att krisen i Jemen har möts av en total tystnad.

Påven uppmanade också israeler och palestinier att ”återupptäcka kraften av dialog” för att nå en tvåstatslösning så att de kan leva sida vid sida i välstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer