Påvens före detta butler till höger på bilden. Foto: Scanpix

Påvens butler hävdar sin oskuld

Uppdaterad
Publicerad

Stulna dokument vittnar om korruption i Vatikanen.

Den uppmärksammade rättegången kring ”Vatileaks” ger en ovanlig inblick i Vatikanens innersta.

Påvens butler hävdar att han är oskyldig till grov stöld – men skyldig till att ha svikit påvens förtroende.

Paolo Gabriele anser att han agerade som ”agent” för den helige ande när han under hemliga möten gav journalister konfidentiella dokument. Fallet är känsligt för den katolska kyrkan eftersom några av dokumenten publicerades i en bok tidigare i år. Den beskriver korruption och svågerpolitik på hög nivå i Vatikanen.

När Gabriele i går vittnade till sitt försvar sade han att han agerade ensam när han kopierade dokumenten. Enligt egen utsago gjorde han det för att rädda kyrkan från ”ondska och korruption”.

-Ibland frågade påven om sådant som han borde ha blivit informerad om, sade Gabriele enligt Reuters. Gabriele är övertygad om att påven manipuleras av någon inom kyrkan.

Sviket förtroende

Butlern var tidigare en betrodd del av påvens innersta krets. Han hade påvens hemnycklar, serverade hans mat och klädde honom.

Det svikna förtroendet är värre för påven än innehållet i de läckta dokumenten. Det säger Ulf Jonsson, chefredaktör på den katolska tidningen Signum till TT.

-Jag tror att det här är svårt för påven, att någon har läckt direkt från hans skrivbord.

”Psykisk press”

Jonsson tror däremot inte att ”Vatileaks”-affären kommer att påverka förtroendet för kyrkan.

-De hanterar frågan professionellt med en ordentlig rättegång och oberoende domare. Jag tror att det snarare kan väcka respekt.

Gabriele hävdade dock under att han utsatts för ”psykisk press” under tiden i Vatikanens häkte. Cellen ska ha varit så liten att han inte kunde sträcka ut armarna och att ljuset var tänt dygnet runt.

Vatikanen hävdar att cellen uppfyller minimikraven men domarna har beordrat att uppgifterna ska utredas.

Fakta: Vatikanens rättssystem

* Vatikanens brottsbalk är i stora delar baserad på den italienska.

* Varken åklagare, advokater eller domstolens medlemmar är präster.

* Straffpåföljden för grov stöld är mellan tre månader och fyra års fängelse.

* Om Gabriele anses vara skyldig kommer han att avtjäna straffet i ett italienskt fängelse eftersom Vatikanen inte har något.

* Påven har ingen makt i domstolen, men kan som statschef benåda Gabriele om denne döms.

Källa: Signum (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.