Fiona Feng sittande vid ett bord på en innergård i Peking. Foto: Fiona Feng

Pekingbo: ”Väldigt tyst vårfest”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset sprider sig i Kina och dödssiffran fortsätter stiga. I försök att stoppa smittan har flera provinser och storstäder begränsat sin trafik – och ställt in sina firanden av det kinesiska nyåret som inföll under lördagen.

– En del klagar, men enligt min uppfattning stöttar de flesta de här åtgärderna, säger SVT:s medarbetare Fiona Feng som bor i huvudstaden Peking.

Lördagen den 25 januari inföll det kinesiska nyåret och runt högtiden, som även kallas vårfesten, brukar städerna normalt annordna stora firanden och evenemang. Men i år är inte ett normalt år för landet.

– Det kinesiska nyåret är den största helgen i Kina och alla familjer brukar samlas, ungefär som julafton i Sverige. Men i år är nästan alla aktiviteter inställda. Det är en väldigt tyst vårfest, säger Fiona Feng, som bor i Peking tillsammans med sin familj.

Coronapandemin

Lärdomar från sarsepidemin

Högtiden är också en stor reshelg, men i försök att hindra coronavirusets spridning har flera städer begränsat sin trafik och i Peking uppmanas invånarna att stanna inomhus.

– Jag och min familj försöker att stanna hemma förutom när vi behöver åka till affären och handla. Vi följer också riktlinjerna om att bära munskydd och tvätta händerna noga, säger Fiona och fortsätter:

– En del klagar, men enligt min uppfattning stöttar de flesta de här åtgärderna.

En anledning till att så många provinser och städer vidtagit strikta åtgärder så tidigt i utbrottet är landets erfarenhet av sarsepidemin som plågade Kina i början av 2000-talet, menar Fiona. 

– Det lärde myndigheterna hur man bryter spridningskedjan. Och vanliga människor, som jag, har fortfarande i minnet hur hemsk situationen var då. Sars var mycket dödligare än coronaviruset verkar vara, men vi har lärt oss att vi ändå behöver skydda oss – för vår egen skull och för andras.

Aktiviteter månader framåt inställda

Som en del i raden av preventiva åtgärder har Hongkong beslutat att hålla sina skolor fortsatt stängda efter ledigheterna och i Peking är det osäkert när de kommer att öppna.

– Vi fick veta att vår sons skola skulle öppna åtminstone en dag senare, för första dagen måste lärarna tränas i hur de ska hantera viruset. Vi fick också veta att skolorna vill ha information från oss, om barnen rest över ledigheten och om de varit i Hubei. Riktlinjerna i sådana fall är att isolera sig själv i 14 dagar när man kommit hem.

Det är inte bara inom de närmsta dagarna som flera kineser fått planera om sitt schema efter viruset, många stora evenemang framöver såsom konserter, marknader och dylikt har också ställts in.

-Min man hade anmält sig till ett maraton i mars och han fick veta redan nu att det hade ställts in, säger Fiona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet