Nancy Pelosi. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Pelosi: Ledamöter som bistod mobben bör åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Folkvalda politiker i USA anklagas för att ha hjälpt upprorsmakarna att storma landets kongress.

Om det visar sig att kongressledamöter hjälpte Trumpanhängare att utföra attacken bör de åtalas, säger demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.

Några republikanska kongressledamöter pekas ut, misstänkta för att ha hjälpt upprorsmakarna. Dagen före stormningen, den 5 januari, säger sig nämligen den demokratiska ledamoten Mikie Sherrill ha sett hur kongresskollegor ledde runt grupper på ”rekognoseringsturer” i byggnaden.

-Om det faktiskt kan konstateras att kongressledamöter var medhjälpare till det här upproret, om de underlättade och stödde de brottsliga handlingarna, kan åtgärder behöva tas som går utanför kongressen, i form av åtal, sade Nancy Pelosi, talman i representanthuset, en av kongressens två kammare, på en presskonferens på fredagen, som svar på frågan om några åtgärder kommer att vidtas mot de ledamöter som anklagas för att ha lett de misstänkta rundturerna.

Polisen utreder

Kongressens egen poliskår utreder anklagelserna och har inte lämnat några detaljer om utredningen.

-Ärendet håller på att utredas, är det enda svar som polisens talesperson Eva Malecki ger, rapporterar Reuters.

Spekulationerna kring att ledamöter eventuellt har varit inblandade i attacken har fått den demokratiska majoriteten att bland annat sätta upp metalldetektorer vid ingången till representanthuset, som alla måste gå igenom. Flera republikanska ledamöter har högljutt protesterat mot säkerhetsåtgärden.

Den federala polisen FBI har hittills gripit över hundra personer med koppling till stormningen och det har väckts misstankar mot att en del av upprorsmakarna tycks ha haft detaljerad kunskap om var vissa av ledamöternas kontor fanns. De hundratals demonstranterna kunde också enkelt forcera polisens avspärrningar, vilket har väckt frågetecken om säkerhetsförberedelserna.

Internutredning

Internutredare vid USA:s justitiedepartement ska, tillsammans med flera andra departement och federala myndigheter som var inblandade i insatsen, utreda hur myndigheterna hanterade förberedelserna inför jättedemonstrationerna.

Fem människor fick sätta livet till i samband med angreppet mot USA:s kongress den 6 januari. Nu väntar en historisk andra riksrättsprocess för president Donald Trump, som genom sitt brinnande tal kort före stormningen anklagas för att ha uppviglat till attacken, allt för att stoppa godkännandet av den tillträdande presidenten Joe Bidens valseger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.