Polisen håller presskonferens med anledningen av händelsen där en ambulans blev kapad i Oslo och där gärningsmannen körde på flera personer Foto: SVT

Man stal ambulans – körde på barnvagn i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har blivit påkörda av en man som ska ha stulit en ambulans i Torshov i Oslo. Två personer har gripits, en 32-årig man och en 25-årig kvinna, meddelar norska polisen. Båda är kända av polisen sedan tidigare.

Strax efter klockan 12.30 fick norska polisen larm om en trafikolycka vid bostadsområdet Rosenhoff i Oslo. En bil ska ha voltat och landat på sitt tak.

Enligt uppgifter till polisen ska en man ha setts lämna olycksplatsen till fots. Mannen ska ha varit beväpnad och riktat sitt vapen mot människor. Därefter ska mannen ha tagit kontroll över en ambulans och kört iväg med den i hög hastighet.

Polisen jobbar utifrån teorin att det var föraren till den kraschade bilen som stal ambulansen.

Under färden körde mannen på en barnvagn med ett par tvillingar på sju månader i. Mamman till barnen, samt ett äldre par, hann hoppa undan när ambulansen kom farande, uppger polisen.

Barnen skadades lindringt och alla offer fördes till sjukhus.

”Polis sköt mot förarsätet”

En stor insats med helikoptrar sattes in i området och elever på en närliggande skola fick hålla sig inomhus under tiden.

Enligt vittnesmål till Aftenposten körde två polisbilar in i ambulansen.

– Min man såg en polis skjuta in mot förarsätet, säger vittnet Cathrine Hellesøy Harrisson till tidningen.

Polisen ska ha avfyrat skott mot ambulansens däck, men gärningsmannen blev inte allvarligt skadad, skriver polisen.

Man och kvinna gripna

Därefter kunde mannen, som är 32 år, gripas. Han är misstänkt för dråpförsök och ska medvetet ha kört på trottoaren för att skada människor. I ambulansen har polisen hittat ett hagelgevär och en kulsprutepistol, samt vad man misstänker är narkotika.

En 25-årig kvinna som tros vara inblandad i dagens händelser var först på fri fot i några timmar, men vid 16-tiden meddelade polisen under en presskonferens att även hon hade gripits inne i en butik. Kvinnan är misstänkt för vapeninnehav.

Polisen undersöker högerextrema kopplingar

De båda misstänkta är norska medborgare och kända av polisen sedan tidigare. Enligt NRK har mannen dömts flera gånger tidigare, bland annat för hot, vapenbrott, narkotikabrott, skadegörelse och stöld.

Enligt norska medier finns uppgifter om att mannen ska ha kopplingar till högerextrema kretsar. Under eftermiddagens presskonferens bekräftade polisen inte några sådana uppgifter, men sa att de känner till dem samt att man undersöker alla möjliga spår.

Mannens försvarsadvokat, Øyvind Bergøy ​​Pedersen, avvisar dock uppgifterna.

– Han har inga högerextrema kopplingar eller tendenser. Jag vill starkt avvisa sådana anklagelser, säger Bergøy ​​Pedersen till Aftenposten och tillägger att det är mer sannolikt att mannen agerat spontant.

Vårdpersonal hjälpte till att spåra ambulansen

När ambulansen stals var tre personer kvar i den. Ingen av dem skadades, säger Oslo universitetssjukhus som äger ambulansbilen. Ambulanspersonalen ska ha hotats med skjutvapen, säger sjukhusets presstalesperson Anders Bayer till SVT Nyheter.

Han säger vidare att vårdpersonalen var med och spårade upp ambulansen via sjukhusets system och hjälpte till med att stoppa den.

Den norska säkerhetspolisen är informerad om och undersöker händelsen, men just nu finns inget som tyder på att det rör sig om ett terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.