Perus president Vizcarra avsattes under måndagen. Foto: AP

Perus president tvingas ge upp makten

Publicerad

Perus president Martín Vizcarra har röstats bort från sin post i en riksrättsprocess – bara månader efter att han överlevt en första riksrätt.

Efter beskedet var stämningen orolig i huvudstaden Lima – bland annat blev en kongressledamot slagen i ansiktet när han blev intervjuad av ett tv-team.

Perus kongress röstade under måndagen för att avsätta landets president Martín Vizcarra på grund av anklagelser om korruption.

Vizcarra hade precis överlevt en annan riksrättsprocess för några månader sedan, men den här gången har han accepterat kongressens dom, skriver Reuters.

– I dag lämnar jag presidentbostaden, nu ska jag hem, sa han under ett anförande utanför sitt residens i huvudstaden Lima.

Kongresschefen Manuel Merino förväntas ta över presidentuppgifterna från och med tisdag fram till juli 2021 då Vizcarras mandatperiod skulle ha löpt ut.

Nekar till anklagelser

Merino uppmanade folket att hålla sig lugna och samlade efter måndagens besked och försäkrade medborgarna om att presidentvalet i april nästa år kommer att hållas som planerat.

Martín Vizcarra anklagades bland annat för att ha tagit emot mutor från företag under tiden han jobbade som guvernör, påståenden som han själv kallar ”falska” och ”ogrundade”.

Nyheten om Vizcarras avgång orsakade spänningar i Lima under måndagen. Ett dussintal personer samlades i stadens centrala delar för att visa den avsatte presidenten sitt stöd – och i en video som cirkulerar i sociala medier så syns kongressledamoten Ricardo Burga, som röstat för att fälla Vizcarra, bli slagen i ansiktet av en åskådare medan han blev intervjuad av tv-reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.