Madsen i dokumentären: ”Har svårt att acceptera och veta att jag är våldsam.” Foto: TT

Peter Madsen erkänner att han dödade Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Peter Madsen erkänner för första gången att han dödade Kim Wall. I en ny dokumentär ger han en ny version av vad som hände i ubåten.

– Allt är mitt fel, säger Madsen i dokumentären.

Erkännandet ges i första avsnittet i den danska dokumentärserien “Hemliga inspelningar med Peter Madsen” där journalisten Kristian Linnemann har samtalat med den livstidsdömde mördaren i telefon i över 20 timmar.

I samtalen tillstår Peter Madsen att han dödat journalisten Kim Wall.

– Det är mitt fel att hon är död. Och det är mitt fel eftersom jag begick brottet. Allt är mitt fel, säger han i dokumentären, enligt Ekstrabladet som har tagit del av hela materialet.

Kim Wall hittades mördad efter en ubåtstur med Peter Madsen den 10 augusti 2017, i samband med ett reportageuppdrag. Madsen dömdes till livstids fängelse för mord mot sitt nekande.

”Trampade på en landmina”

I intervjuerna, som spelades in i hemlighet men senare har godkänts för publicering, uppger Peter Madsen att han vanligtvis inte är en våldsam person.

– Hon hade förmågan att se in i några centrala problem i min situation och röra vid dem. Det tragiska är att hon då trampade på en landmina – som exploderade, säger Peter Madsen under intervjuerna.

Enligt Kurt Kragh, tidigare biträdande chef på danska rikskriminalen, är Madsens förklaring ett skuldbeläggande av Kim Wall.

– Han säger faktiskt att det är Kim Walls fel. Hennes frågor får honom att explodera. Redan där skjuter han över skulden på Kim Wall, säger Kurt Kragh i dokumentären.

Programmet sänds på danska Discovery Dplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.