38-åringen som gick till attack i en matbutik i norska Kongsberg förra året erkänner sig skyldig. Rättegången inleddes under onsdagen. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

38-åring erkänner sig skyldig till dådet i Kongsberg

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-åriga man som misstänks ha dödat fem människor i norska Kongsberg förra hösten, när han gick till attack med pilbåge och kniv, erkänner brotten.

– Jag erkänner mig skyldig på alla åtalspunkter, säger mannen i rättegången i fallet som startade under onsdagen.

38-åringen är åtalad för mord på fem personer, elva mordförsök och 13 fall av grovt hot. Han misstänks även för flera andra brott, bland annat att ha kastat kniv mot tre poliser. Han har även tidigare i förhör erkänt dådet.

De flesta av av dåden skedde inomhus i offrens hem. Det första larmsamtalet kom från en matbutik i Kongsberg strax efter 18 den 13 oktober 2021, skriver VG.

– Hej, det är en man som skjuter med pil och båge i Kongsberg, säger personen till larmoperatören.

– Han skjuter på andra människor, fortsätter han innan han plötsligt skriker:

– Göm dig! Göm dig! Var fan springer han nu?

Sedan bröts samtalet.

Gärningsmannen greps en halvtimme senare. Enligt åklagarmyndigheten hade han beväpnat sig med pilbågen, tiotals pilar och flera knivar i olika storlekar. Enligt polisen användes pilbågen för att skada offren och stickvapen för att utföra morden.

– Han har i förhör sagt att hans mål var att döda så många som möjligt, säger åklagare Andreas Christiansen.

Trots erkännande är det inte troligt att 38-åringen döms till fängelse.  Tre rättspsykiatriskt sakkunniga anser att han är psykiskt sjuk och hade ett ”starkt avvikande sinnestillstånd” då han begick brotten i Kongsberg.

Åklagarmyndigheten har varslat om att man kommer att yrka på att han döms till rättspsykiatrisk vård. Det är dock upp till rätten att avgöra i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.