Piratkopiornas Mekka, kinesiska Shenzhen. Arkivbild. Foto: TT

Piratkopiering värst i klädbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Sportskor är den vanligaste piratkopian som säljs till svenskarna. Därefter kommer kläder av populära märken.

Sammanlagt missar den svenska sko- och klädbranschen 6 miljarder årligen på grund av kopiorna, visar en ny rapport.

De piratkopierade skorna är i de flesta fall tillverkade i Kina, där tillverkaren satt ett varumärke på en sko utan att ha rätt att använda det. Det är inte bara olagligt, utan kan också vara farligt för konsumenten.

– Man kan inte veta att skorna och kläderna är tillverkade på det sätt som de ska vara och de har inte genomgått de tester som alla produkter som ska säljas inom EU måste genomgå. De kan alltså innehålla olagliga kemikalier, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på Patent- och registreringsverket, PRV.

Piratvarorna kan också vara tillverkade i en miljö som det företag som äger varumärket inte skulle tolerera eller som bryter mot lagstiftning.

Läkemedel näst vanligast

Sammanlagt förlorar de 13 mest drabbade branscherna i Sverige nästan tolv miljarder kronor årligen i intäkter på piratkopieringen. Det motsvarar drygt 5 200 jobb i Sverige, har EUIPO, EU:s motsvarighet till Patent- och registreringsverket, räknat ut i sin rapport som släpptes på onsdagen.

Efter kläder och skor är mediciner den hårdast drabbade sektorn. Då handlar det framförallt om så kallade ”livsstilsläkemedel”, som Viagra och bantningspiller.

– Risken är att de inte innehåller det som de ska innehålla. I bästa fall så innehåller de ingenting mer än socker eller mjöl, men i värsta fall kan de innehålla något som är farligt, säger Peter Hedin på PRV.

Internet bakom ökning

Globalt har problemet med piratkopiering vuxit i takt med att det blir allt lättare att handla över internet. En undersökning från OECD visade att år 2013 stod piratkopiorna för 2,5 procent av världshandeln, eller motsvarande 461 miljarder amerikanska dollar. Det är ungefär lika mycket som till exempel Polens hela BNP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.