Foto: TT

Piratpartiet försöker bilda regering på Island

Publicerad

Efter två misslyckade koalitionssamtal har Islands president Guðni Jóhannesson bett Piratpartiet att försöka bilda regering, skriver nyhetsbyrån AP.

Partilösa president Guðni Jóhannesson har tidigare haft samtal med Självständighetspartiet och Vänsterpartiet – de gröna, men båda gångerna har det gått i sank. Under fredagen kontaktade han Piratpartiets partiledare Birgitta Jónsdóttir för att be henne försöka bilda en regering.

Ungt parti

Piratpartiet har bara funnits i fyra år, men fick ett rejält uppsving efter att publiceringen av de så kallade Panamadokumenten avslöjade att förra premiärministern Sigmundur David Gunnlaugsson hade pengar placerade i brevlådeföretag. Han avgick i april, vilket fick valet att tidigareläggas till slutet av oktober.

Piratpartiet fick då tredje mest röster och har 10 mandat av 63 i riksdagen. Partiet ska försöka skapa en majoritet tillsammans med andra partier på center- och vänstersidan.

Piratpartiet har också skapat rubriker. Partiledaren Birgitta Jónsdóttir har varit involverad i Wikileaks och vill att visselblåsaren Edward Snowden ska få isländskt medborgarskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer