Sex personer med högerextrema kopplingar har gripits, misstänkta för att ha planerat en attack mot Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin/AP/TT arkiv

Planerade dåd mot Macron – högerextremister gripna i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har gripits i Frankrike, misstänkta för att ligga bakom en planerad attack riktad mot presidenten Emmanuel Macron.

Sex personer med kopplingar till högerextrema grupper har gripits i Frankrike misstänkta för att ha planerat någon form av attack eller attentat mot president Emmanuel Macron. De misstänkta ska ha haft en ”lös plan” för ett våldsamt dåd mot presidenten, enligt en källa nära utredningen.

Gripandena skedde i Isère, sydöst om Lyon, samt i Moselle, nära gränsen mot Tyskland och Luxemburg, och i Ille-et-Vilaine i nordväst. Det handlar om fem män och en kvinna mellan 22 och 62 år, rapporterar CNN med hänvisning till säkerhetskällor.

De sex har alla kopplingar till extremhögern, enligt ett uttalande från det franska inrikesdepartementet. Hur de sedan ska ha samarbetat är oklart.

Gripandena kommer efter att Emmanuel Macron under söndagen intervjuades i tidningen Le Courrier Picard om ökande hot från extremhögern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.