Polisens insatsstyrka genomför en husrannsakan i Marseille. Foto: TT

Planerade terror inför franska valet – två gripna

En terrorattack skulle utföras inför det franska presidentvalet, enligt landets inrikesminister Matthias Fekl. Två män har gripits. Islamiska statens flagga, tre kilo sprängmedel och flera vapen har hittats vid husrannsakningar.

– De här två radikaliserade männen, födda 1987 och 1993, hade för avsikt att utföra en attack på fransk mark i närtid, och med det menar jag de kommande dagarna, säger Matthias Fekl.

De två männen greps i Marseille på tisdagsmorgonen. De båda ska ha radikaliserats när de satt i fängelse, enligt åklagaren François Molins.

Molins beskriver männen som ”opålitliga och beslutsamma”.

Vapengömma funnen

En av de misstänkta ska ha planerat att svära trohet till terrorrörelsen IS. Den andre misstänkte har kopplingar till en jihadistisk cell i Belgien, enligt Molins.

Ett automatvapen, två enhandsvapen och tre kilo av sprängämnet TATP fanns bland fynden som gjordes vid en husrannsakan i en lägenhet i Marseille efter gripandena.

Kandidater informerade

Det finns inga uppgifter om mot vem eller vad attacken skulle ha riktats.

Talespersoner för samtliga av de främsta kandidaterna uppger för bland annat le Monde att man informerats om ett möjligt terrorhot och även mottagit fotografier av de två nu gripna männen som en del i arbetat att förstärka säkerheten kring kampanjhögkvarteren och kandidaterna.

Säkerheten kring valet höjs

Enligt inrikesminister Matthias Fekl har säkerheten höjts, både kring kandidaterna och inför valet i allmänhet.

Sammanlagt 50.000 poliser, som också understöds av militär, kommer att mobiliseras för att garantera säkerheten kring valet, har Fekl uppgett i en intervju för le Journal du dimanche i helgen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet