En motorväg löper genom Waimiri-Atroari-reservatet i Amazonas. Foto: TT

ANALYS: Planetens framtid står på spel i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Forskare varnade i veckan för att en miljon arter riskerar att utrotas. I världens artrikaste land, Brasilien, ställs ursprungsbefolkningen och miljörörelsen mot jakten på guld, mineraler och betesmark.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Inne i Amazonas låter det som en hel symfoniorkester när insekter, groddjur, fåglar och apor tävlar om uppmärksamheten. Urfolksledaren Almir Narayamoga stannar upp på stigen i den täta regnskogen, plockar upp några tomma patronhylsor från marken och vänder sig till kameran.

– Invasion, säger han.

Ursprungsbefolkningen Paiter Surui ser hur deras hemtrakter i Amazonas regnskog stadigt krymper när nybyggare jagar guld, diamanter, ädelträ och betesmarker. Paiter Surui kom i kontakt med det moderna Brasilien först 1969. Inom några år hade merparten av befolkningen dött i sjukdomar. Sedan dess försöker överlevarna skydda regnskogen.

Medlemmar från ursprungsbefolkningen Paiter Suruí som vaktar regnskogen mot illegal skövling. Foto: Tigran Feiler

Över 70 procent röstade på Bolsonaro

Här i delstaten Rondônia i nordvästra Brasilien röstade över 70 procent av befolkningen på segraren i fjolårets presidentval – den konservativa ex-militären Jair Bolsonaro. Många retar sig på att urfolksterritorier och nationalparker bromsar en fortsatt expansion in i Amazonas. Det ryktas att stora mineralrikedomar gömmer sig under regnskogen i de skyddade områdena.

I veckan presenterades en internationell rapport där forskare varnar för att en miljon arter kan försvinna från jorden. I rapporten lyfts ursprungsbefolkningar upp som ett positivt exempel på hur det går att leva i samklang med naturen.

Avverkningen tar fart igen

Men i Brasilien kämpar ursprungsbefolkningen i motvind. Landet är ett av världens farligaste för miljöförsvarare. Stora ekonomiska intressen står på spel. Mäktiga boskapsuppfödare och storgodsägare är viktiga pelare i den brokiga koalition som fört Bolsonaro till makten.

Under början av 2000-talet lyckades myndigheterna i Brasilien bromsa avverkningstakten i Amazonas. Men under de senaste åren har skövlingen tagit fart igen. Och det handlar inte bara om Amazonas. När världens blickar riktas mot regnskogen är situationen ännu mer akut i andra känsliga ekosystem.

Den brasilianska savannen hotas

Bara några kilometer från huvudstaden Brasilias pampiga regeringsbyggnader breder den brasilianska savannen ut sig. Säregna buskar och låga slingrande träd med tjock bark och hårda löv som klarar långvarig torka.

Savannen som en gång täckte en fjärdedel av Brasilien har nu krympt till halva sin ursprungliga yta. Och här är det lagliga skyddet ännu sämre än i Amazonas.

Världens artrikaste land

Brasilien är inte vilket land som helst. Det är en jätte som sitter på en biologisk skatt utan motstycke. Uppemot 20 procent av jordens arter beräknas finnas i Brasilien vilket gör landet till världens i särklass artrikaste.

Varje år upptäcks 700 nya arter i Brasilien. Så när artdöden nu breder ut sig försvinner arter som ännu inte upptäckts och kartlagts av människan. Och med det går en enorm potential för till exempel nya mediciner förlorad för alltid.

Varnar för katastrofala konsekvenser

Åtta tidigare miljöministrar varnar i ett öppet brev för att den nya regeringens politik kan resultera i en okontrollerbar ökning av skövlingen som skulle få katastrofala konsekvenser för den biologiska mångfalden och äventyra Brasiliens internationella trovärdighet.

De tidigare miljöministrarna menar att Brasilien genom sin enorma biologiska mångfald har ett särskilt ansvar inom miljöområdet. Men inom grupper på den yttersta högerkanten som stödjer Bolsonaro beskrivs miljörörelsen som en ”grön maffia” som genom att försöka skydda stora delar av Brasilien ställt sig i vägen för landets ekonomiska utveckling.

Planetens framtid står på spel

Bolsonaro har bara varit president i drygt fyra månader så det finns ännu ingen statistik över hur miljön och klimatet påverkats av den nya politiken. Men frågetecknen har inte skingrats. Efter massiv kritik under valrörelsen lovade Bolsonaro att Brasilien skulle bli kvar i Paris-avtalet. Trots det fortsätter flera nyckelpersoner i hans regering att ifrågasätta klimatförändringen.

Planetens framtid står på spel i Brasilien. Det kan låta alarmistiskt och överdrivet. Men det är faktiskt sant.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.