Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump och Joe Biden. Foto: TT

Analys: ”Så har partierna i USA ändrat valstrategi”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Det demokratiska partiet i USA har rört sig alltmer vänsterut på den amerikanska politiska skalan, det är de flesta bedömare överens om. Likaså att Republikanerna över tid gjort samma sak – högerut. Polariseringen gör att partierna nu fokuserar mindre på att locka över väljare från ”andra sidan” och fokuserar mer på att mobilisera sina egna väljare och redan osäkra mittenväljare.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Oberoende Pew Research Center har sedan 1994 frågat amerikaner vad de tycker i olika politiska frågor, och därigenom kunnat mäta hur den amerikanska opinionen rör sig mellan konservativa och liberala värderingar. Resultaten är tydliga. Väljarna är alltmer polariserade och medan republikaner blev mer konservativa under Obama-åren 2008-2016 så blev demokrater mer liberala mellan 2014 och 2017, då studien senast genomfördes. Inget tyder på att polariseringen minskat sedan dess. Men det finns fortfarande väljare för partierna att slåss om. Frågan är vilka de är.

Egentligen är det ganska enkelt att svara på det. Väljare i städer röstar i högre grad på Demokraterna, medan väljare i glesbygd i högre grad röstar på Republikanerna. Det är förortsväljarna däremellan, medelklassfamiljer i utkanterna av storstäderna eller i mindre städer runtom i USA, som partierna slåss om. Särskilt viktiga är förortsväljarna i de delstater där valresultatet väntas bli ganska jämnt, som Pennsylvania, Wisconsin, Florida och några fler.

Finns miljontals röster att hämta

På 60-talet, när Richard Nixon fokuserade sin valrörelse särskilt på just ”the suburban voter”, så utgjorde förortsväljarna omkring en tredjedel av den amerikanska befolkningen. Häromåret hade den siffran ökat rejält, 52 procent av amerikanerna uppgav då att de bodde i förorter. Så här finns vanligtvis miljontals röster att håva in för partierna, om de bara satsar.

Problemet är att den guldgruvan av väljare tros ha sinat ordentligt. Polariseringen i USA har gjort att det finns betydligt färre förortsväljare att slåss om för partierna, eftersom fler väljare helt enkelt redan har bestämt sig. Men inte alla.

Använder sig av liknande taktiker

Så hur försöker partierna locka över de osäkra mittenväljarna i förorterna? Donald Trump nämner ofta hotet från det han kallar ”den radikala vänstern”, och han har den senaste tiden försökt måla upp bilden av att Joe Biden vill förstöra medelklassfamiljers villaidyll. Presidenten twiittrade bland annat att Joe Biden kommer att ”förstöra ert bostadsområde och er amerikanska dröm”, och att Demokraterna vill ”avskaffa förorterna”. Med det hoppas presidenten skrämma en del osäkra mittenväljare till vallokalerna på hans sida.

Joe Biden och Demokraterna, som i opinionsmätningar hittills gjort väldigt bra ifrån sig just bland förortsväljarna, använder sig av ungefär samma taktik som Trump och talar om att själva demokratin är hotad om presidenten får fyra år till vid makten. Båda partiernas taktik leder mot en sak: ett val som lär handla mer om för och emot president Trump och fd vicepresident Joe Biden än om politiska sakfrågor. Det enda undantaget är måhända coronapandemin som för väljarna är mycket viktig, oavsett om du bor i stad, glesbygd eller förort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet