Polariseringen i USA djupare än någonsin efter Donald Trumps valvinst

Uppdaterad
Publicerad

Umair Chaudhry tittar ut över vattnet.

– Det ska bli roligt att träffa honom, säger han.

Samtidigt, några hundra meter bort, håller Gary Collins hårt i en kaffemugg.

– Det ska bli roligt att träffa honom, säger han.

De forna vännerna har inte pratat med varandra på ett och ett halvt år, sedan natten då Donald Trump blev republikanernas kandidat.

Båda minns kvällen de träffades, för tio år sedan. Men när de beskriver kvällen gör de det minst sagt annorlunda.

Gary Collins berättar hur en kille kom fram till honom på en klubb och skämtade med honom.

– ”Vem har sin skjortkrage uppfälld på det där viset?”, sa han och skrattade.

– Jag, Gary Collins, så klart, svarade Gary.

Umair Chaudhry minns hur hans dåvarande flickvän ville att Umair skulle träffa en av hennes vänner: Gary. De åt middag tillsammans och i slutet av måltiden sa Gary ”känn här” och förde Umairs hand till sin höft. Där fanns ett vapen.

– Jag minns att jag tyckte att det var så konstigt att gå runt och vara beväpnat, det finns det ingen anledning till, säger Umair.

Älskade att diskutera

Trots, eller kanske på grund av, sina många olikheter blev de båda vänner. Båda studerade ekonomi på Towson University i Maryland.

– Vi älskade att sitta på någon fest och diskutera. Det handlade inte så mycket om politik, vi nördade mer ner oss i ekonomi, sådant som ingen annan tyckte var roligt att prata om. Han var en av mina nära vänner under fyra år, säger Gary Collins.

– Det jag tyckte bäst om med Umair var hans stora hjärta, han är verkligen en snäll person.

– Det jag tyckte bäst om med Gary var hur smart han var. Jag brukade säga till honom att han borde försöka bli president, säger Umair.

Början till slutet

Men det var inte Gary Collins som plötsligt bestämde sig för att försöka sig på att bli president, utan Donald Trump. När han åkte ned för rulltrappan i Trump Tower den 16 juni 2015 blev det början till slutet för vänskapen.

I talet, där Donald Trump bland annat yttrar de numera berömda orden att Mexiko inte skickar sina bästa, utan snarare mördare och våldtäktsmän, till USA, så hör Gary Collins en framtida ledare. Umair Chaudhry å andra sidan blir skräckslagen.

– Efter det förändrades våra diskussioner. Jag la upp något på Facebook, det kunde vara ett kul klipp, och Umair svarade aggressivt. Du skulle se våra diskussionstrådar, de var flera meter långa ibland, säger Gary Collins.

– För mig blev det obegripligt att Gary kunde stötta Trump. Gary känner min familj, han har varit i mitt hem, ätit mat med mina föräldrar, och sedan är han okej med att Trump säger att muslimer inte ska få komma in i landet? Jag kan inte förstå hur någon kan göra så, säger Umair Chaudhry.

Vem blockade vem?

I juli 2016 valdes slutligen Donald Trump som republikanernas kandidat. Den natten var sista gången de båda pratade med varandra. Men liksom åsikterna går isär kring deras första möte, så går de isär även kring hur vänskapen tog slut.

Gary hävdar att Umair blockerade honom på Facebook. Umair säger att det var Gary som tog bort honom. Ingen av dem säger sig förstå varför.

Vi träffar dem med några timmars mellanrum.

– Jag saknar honom, säger båda, med motiveringen att det är svårt att hitta någon som de kunnat tala med på samma sätt.

Båda är förväntansfulla inför att ses igen. När Gary kommer gående reser Umair sig upp. Både sträcker ut händerna i ett ”good to see you”.

– Vad hände? frågar båda.

– Det får du svara på, säger båda.

Mer polariserat

Deras historia är långt från unik. USA beskrivs som mer polariserat nu än det varit sedan inbördeskriget 1865. I kolumner skrivs ständigt om hur bråk över presidenten gör att familjer inte längre firar jul och andra högtider tillsammans. Terapeuter annonserar om ”återföreningssamtal”, där forna vänner ska lära sig att kommunicera på nytt.

– Jag tror att den där bubblan som man fastnar i är farlig, säger Umair till Gary där de båda sitter på en bänk vid vattnet. Hela USA har en tendens att mer och mer söka sig till liksinnade och inte kommunicera.

– Det är farligt, väldigt farligt, säger Gary och nickar.

Han tittar på Umair.

– Det är roligt att träffa dig. Det är roligt att prata med dig igen.

– Detsamma, svarar Umair.

Ber om nummer

De fortsätter att argumentera. Om inreseförbud, om rasism, om Hillary Clinton. Men när kamerabatteriet är slut och det är dags att ta farväl ber Umair Gary om hans telefonnummer.

Jag frågar om de kommer att ses igen.

– Jag vill det, svarar Umair.

På kvällen skickar Gary Collins ett meddelande till mig på Facebook. Det är en skärmdump som visar att Umair Chaudhry accepterat hans vänförfrågan på Facebook.

Se hela avsnittet av Korrespondenterna här.

LÄS MER: ”USA har grävt ned sig i två skyttegravar” analys av Erika Bjerström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.