Polens utrikesminister Witold Waszczykowski (tv) och Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: TT

Polen berett byta rättigheter mot Nato-baser

Uppdaterad
Publicerad

Polen är berett att backa från motståndet mot att brittiska regeringen inför begränsningar i sociala rättigheter för
EU-medborgare som arbetar i Storbritannien. Detta under förutsättning att Polen får brittiskt stöd för upprättandet av en permanent Nato-bas i landet. Det säger Polens nye utrikesminister Witold Waszczykowski.

Kravet att på detta sätt få frångå principen om likabehandling inom EU är en viktig del i premiärminister David Camerons kamp för ett nytt brittiskt avtal med EU inför den planerade folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i unionen. Tanken är att nyanlända EU-medborgare i Storbritannien inte ska få del av de sociala förmånerna under de fyra första fyra åren i landet.

I Storbritannien finns omkring 700.000 polacker.

Sagt nej tidigare

Den tidigare polska regeringen och, som det verkat, även den nya nationalkonservativa regeringen, var starka motståndare till Camerons krav vilka man såg som diskriminerande.

Så sent som i december sa den polska premiärministern Beata Szydło nej till de brittiska kraven. 

Nu säger dock den polske utrikesministern Witold Waszczykowski att Polen är berett att mjuka upp motståndet om Storbritannien på ett ”effektivt sätt” stöder de polska önskemålen på försvarsområdet vid Nato-toppmötet i Warszawa i juli i år. Det rapporterar bland andra den brittiska tidningen The Telegraph och den polska tv-kanalen TVN24.

Andra klassens medlem

– Vi ser oss fortfarande som en andra klassens NATO-medlem eftersom det i Centraleuropa bara finns symbolisk militär närvaro från våra allierade, inga trupper eller installationer av betydelse, säger den polske utrikesministern.

Det handlar om att Polen vill ha en större permanent Nato-styrka i landet, en Nato-bas helt enkelt. Det är ett krav som, enligt The Telegraph, sannolikt kommer att får brittiskt stöd medan exempelvis Frankrike och Tyskland är betydligt mer tveksamma.

Från rysk sida skulle en permanent större stationering av Nato-trupp i Polen med största sannolikhet betraktas som i högsta grad provocerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polens nya medielagar

Mer i ämnet