Nationalister tågar genom Warsawa. Foto: TT

Hotfull stämning när Polen firar sin självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades på gatorna i Warsawa på fredagen för att fira landets självständighetsdag. Stämningen var stundtals hotfull med stora grupper maskerade män, som vaktade nationalisternas marsch mot regeringskritiska demonstranter. Oppositionen hade svårt att uttrycka sina åsikter.

Den nationella självständighetsdagen markerar Polens självständighet från Ryssland, Preussen och Österrike 1918. De senaste åren har dagen ofta slutat med våld och sammandrabbningar med polisen.

Inför årets firande uppmanade landets president Andrzej Duda till lugn.

– Ett harmoniskt firande kommer att vara ett tecken på att vi som nation kan resa oss över onödiga klyftor och dispyter, sade han enligt regeringskontrollerade public service-bolaget Radio Poland

Jättelik polisiär närvaro

Sedan 2011 arrangeras den stora självständighetsmarschen genom Warsawa av nationalister. På fredagen tågade, enligt arrangörerna, cirka 100.000 personer genom staden. Samtidigt arrangerade regeringskritiska fyra mindre demonstrationer, varav Kommittén till försvar för demokratin stod bakom den största.

Den polisiära närvaron var jättelik med cirka 7.000 poliser i centrala Warsawa. Orsaken var våldsamheterna för två år sedan då omkring 300 personer greps.

Vid 17-tiden hade SVT Nyheters team ännu inte sett något våld eller sammandrabbningar. Men stämningen var stundtals hotfull.

– Det är väldigt mycket maskerade unga män och människor i militärkläder ute. Sedan finns det naturligtvis vanliga familjer och barn mitt i detta, säger SVT Nyheters reporter Marie Nordstrand på plats i Warsawa.

Omringade motdemonstranterna

Motdemonstranterna omgärdades av nationalister i syfte att hindra dem från att störa självständighetsmarschen. Samtidigt försökte polisen skydda motdemonstranterna genom att omringa dem. I praktiken blev de oppositionella som små isolerade öar, som inga fler motdemonstranter kunde ansluta sig till.

– På ett märkligt sätt känns det som att motdemonstranterna blir bestraffade och inte kan uttrycka sina åsikter, medan det i de stora marscherna är ganska okej att uttrycka, i alla fall med svenska mått mätt, ganska radikala åsikter mot flyktingar, abort och homosexuella, säger Marie Nordstrand.

När SVT försökte intervjua en motdemonstrant blev teamet omringat av en grupp högerextrema män, varav många var maskerade.

– Det kom fram kanske 20 personer och ställde sig mellan oss och intervjupersonen. Vi försökte få dem att identifiera sig, men då drog de som inte redan var maskerade upp sina schalar så att vi inte kunde se deras ansikten.

Rädsla för repressalier

Många i oppositionen har skrämts av den nya medielagen som innebär restriktioner för statlig media samt att lagändringar gjort det svårare att ifrågasätta regeringsbeslut – vilket EU har riktat kritik mot.

– Vanliga människor kommer att gå tillbaka till den rädsla man hade under kommunisttiden, då man var rädd för att uttrycka sina åsikter, eftersom man kan råka ut för repressalier som att förlora jobbet, säger Monika Sieradzka, journalist som jobbade på det statliga polska tv-bolaget innan de stora utrensningarna av anställda, till SVT Nyheters Marie Nordstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.