Andrzej Duda Foto: TT

Polen säger nej till flyktingkvoter

Uppdaterad
Publicerad

Polens president, Andrzej Duda, säger att han motsätter sig obligatoriska flyktingkvoter för EU-länderna.

Presidentens utspel kommer efter att Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, på tisdagen sagt att Europa behöver ett gemensamt system för att hantera flyktingarna och dessutom bör komma överens om hur de ska fördelas över Europa.

– I Europa talar man alltid om hur man ska ta hand om resultatet av flyktingströmmarna, inte om hur man ska lösa orsaken till dem. Europa går bara runt i cirklar, säger Duda.

120.000 ska omfördelas

Redan förra veckan sa Polens premiärminister Ewa Kopacz att EU måste hjälpa människor på flykt, men att landet inte kommer att acceptera det omdiskuterade kvotsystemet som har förespråkats av bland annat Tyskland.

Även Frankrike vill se bindande flyktingkvoter för varje EU-land.

Tidigare meddelade EU att 120.000 flyktingar kommer att omfördelas, över 100.000 av dem från Italien och Grekland där de flesta flyktingar hamnar efter att ha kommit till Europa. Exakt hur omfördelningen ska ske diskuteras fortfarande. Även Tjeckien, Ungern och Slovakien har motsatt sig ett obligatoriskt kvotsystem.

I augusti sa Polen att landet kunde ta emot 2.000 flyktingar under två år. Duda har sagt att det finns en risk för att Polen dessutom kommer få ta emot flera hundra tusen ukrainare om situationen där förvärras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet