Fem 15-åringar dog i ett polskt ”escape room” på fredagskvällen. Foto: Agencja Gazeta/Reuters/TT

Polen stänger osäkra ”escape rooms” efter dödsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att fem 15-åriga flickor omkommit i en brand i ett ”escape room” lovar Polens premiärminister att alla anläggningar som inte uppfyller säkerhetskraven ska stängas.

Det populära rymningsspelet, som även finns i Sverige, går ut på att deltagarna blir inlåsta i olika rum. Inom en viss tid ska man lyckas ta sig ut igen, med hjälp av ledtrådar och uppdrag.

De fem ungdomarna firade på fredagskvällen en födelsedag i ett ”escape room” i staden Koszalin i norra Polen när en brand bröt ut. Branden orsakades troligen av en gasläcka, enligt nyhetsbyrån AP. Anläggningens ägare greps på söndagen, rapporterar polska medier, enligt Reuters.

Flera uppfyller inte kraven

Under helgen har polska myndigheter inspekterat minst 178 liknande anläggningar runt om i landet, 129 av dessa uppfyllde inte kraven och 13 av dem har stängts.

– Det här är utan motstycke, säger premiärminister Mateusz Morawiecki, och tillägger att alla former av förebyggande åtgärder är viktiga, enligt Reuters.

Alla rum ska kontrolleras

I Polen finns det ungefär 1 100 olika anläggningar som erbjuder aktiviteten. Inrikesminister Joachim Brudzinski har beordrat att samtliga ska kontrolleras och brandsäkras. Dessutom uppmanar han föräldrar att anmäla potentiella säkerhetsöverträdelser. Regeringen ska även ta ställning till om säkerhetsreglerna behöver skärpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.