Polen vill ha EU-strategi för att minska beroende av rysk energi

Publicerad

SVT:s Christian Catomeris besöker Swinoujscie, det polska färjeläget mitt emot Ystad. Här pågår just nu det största byggprojektet i Polen just nu – en terminal för lagring, förädling och distribution av gas.

Två av de jättelika cisternerna som håller på att färdigställas och som vi får kliva in i kommer kunna rymma upp till hälften av det polska gasbehovet.

– När det här bygget står klart, kommer vi kunna importera gas från andra länder än Ryssland, från USA och Qatar till exempel, säger Maciej Mazur, talesman för energiföretaget LNG som ansvarar för projektet till SVT.

1400 människor från när och fjärran är verksamma på byggplatsen. Projektet ska vara klart om ett år och är en del av Polens strategi att göra sig mindre beroende av rysk energi. I dag kommer huvuddelen av den polska gasimporten från Ryssland.

Välkomnas av ortsborna

Trots att bygget sker i ett känsligt naturområde tycks de hälsas välkommet av lokalbefolkningen.

– När vi vet hur situationen är i vårt grannland Ukraina är, hur utsatt Polen är, så är det viktigt att det här blir av, säger ortsbon Elzibietha Kaim.

Den största delen av Polens gasimport sker i dag via Ukraina. Vad händer om ett ekonomiskt krig uppstår mellan Ryssland och Ukraina? Redan för några år sedan var ett stopp av rysk gasexport till Ukraina på tapeten, som politiskt påtryckningsmedel, med konsekvenser alltså även för länder som Polen.

På en presskonferens med Tysklands Angela Merkel på besök i Polen, blir vi också medvetna om hur 40-miljonerslandet Polen försöker driva på utvecklingen mot mindre ryskt energi beroende i Europa.

Gemensam energipool

Inför besöket har Polens premiärminister Donald Tusk uttryck önskemål om att Tyskland bromsar importen av rysk energi, som ökat bland annat i samband med den påbörjade kärnkraftavvecklingen i Tyskland.

På mötet för Tusk även fram ett förslag om en gemensam europeisk energipool som köper energi av Ryssland och därmed blir så stor att det blir omöjligt för Ryssland att stänga av kranarna för ett enskilt europeiskt land.

I Swinoujscie är hur som helst entusiasmen stor.

– Om ett år kommer vi kunna börja arbetet här. Vi har redan skrivit på de första kontrakten med Qatar, säger talesmannen för LNG, Maciej Mazur. Då kommer vi ha kunnat nå vårt mål. Att bli oberoende när det gäller rysk energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer