Polens president Andrzej Duda kommer att skriva under den kontroversiella Förintelselagen. Foto: TT/AP

Polens president skriver under kontroversiell Förintelselag

Uppdaterad
Publicerad

Polens president Andrzej Duda kommer att skriva under den kontroversiella Förintelselagen. Det sa han på en presskonferens i Warszawa på tisdagen. Lagen har väckt starka reaktioner i USA och Israel.

Förintelselagen gör det straffbart med böter och upp till tre års fängelse att använda begreppet ”polska dödsläger” och att beskriva den polska staten som ”ansvarig eller medansvarig för brott som begåtts av tyska Tredje riket”.

I Polen dödades sex miljoner polska medborgare varav hälften var judar, under nazisternas ockupation. Koncentrationslägren fanns på polsk mark men bedrevs i tysk regi.

Försvara Polens anseende

Den högernationalistiska polska regeringen anser att lagen är nödvändig för att försvara Polens anseende som offer för nazitysklands övergrepp och mord.

Den polske presidentens underskrift krävs för att lagen ska träda i kraft. Andrzej Duda vill låta Konstitutionsdomstolen klargöra detaljer i lagen men han säger sig vilja godkänna den nya lagstiftningen.

Dåliga relationer

Israels relationer med Polen har försämrats sedan lagen godkändes av parlamentet. Ett planerat besök av en israelisk minister i Polen har ställts in. Israels regering befarar att den nya lagen leder till inskränkningar av yttrandefriheten om historieskrivningen.

Även från officiellt amerikanskt håll har liknande farhågor yttrats. Den nya lagen undantar historiker och konstnärer men gäller för journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer