147 döda i attack mot universitet i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

147 människor är döda efter en attack mot ett universitet i Kenya. Terrororganisationen al-Shabaab har tagit på sig attentatet. Fyra terrorister har dödats.

147 människor dödades i en attack mot Garissa University College i Kenya. Terrororganisationen al-Shabaab har tagit på sig ansvaret för attentatet. Enligt den kenyanske inrikesministern Joseph Nkaissery ska en av de misstänkta gärningsmännen ha gripits när han försökte fly från attentatsplatsen.

Kenyanska Röda Korset har satt upp ett tält vid det lokala sjukhuset för att kunna ta emot alla skadade. Ett par av de skadade har även skickats med flyg till Nairobi.

”Sorterade ut kristna”

I ett uttalande till Reuters säger al-Shabaab att de håller ”kristna gisslan” tillfångatagna. Enligt ett flertal medier ska minst femtio studenter ha lyckats fly från området.

Terrororganisationens talesperson Ali Mohamud Rage säger till BBC:s korrespondent att man har släppt ett antal muslimska gisslan och att alla angripare under morgonens attack ska vara vid liv.

I ett uttalande till Reuters från al-Shabaabs talesperson för militära insatser, Sheikh Abdiasis Abu Musabn, bekräftas också att den muslimska delen av gisslan släppts.

– Vi sorterade ut de kristna och släppte muslimerna. Det är många döda kristna inne i byggnaden. Vi håller också många kristna vid liv och strider pågår fortfarande inuti universitetet.

Inleddes i gryningen

Attacken inleddes i gryningen, då studenterna samlades inför morgonbönen och gärningsmännen började skjuta urskiljningslöst i sovsalarna.

– Det är en väldigt allvarlig attack och enligt mina källor fruktar man att det är en del i en större koordinerad attack eftersom man har sett aktivitet i två/tre terroristceller i Kenya. Det är dock obekräftade uppgifter än så länge, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Studenter från hela landet

Universitetet, som ligger 150 km från den somaliska gränsen i nordöstra Kenya öppnade 2013 och hyser studenter från hela landet, skriver BBC.

Skolans rektor Jackstone Kweyu säger till Citizen TV att ca 800 studenter i vanliga fall befinner sig i sovsalarna på campus och att ungefär 1.000 personer arbetar där under en vanlig arbetsdag.

Inte en överraskning

Attacken kommer inte som en överraskning, tidigare har kenyansk militär slagit ut flera höga al Shabaab-ledare i Somalia, terrororganisationen är väldigt tillbakapressad just nu. Att attacken sker nu under påsken, en kristen högtid, är inte heller en slump enligt Johan Ripås.

– Det här ett område där man kan vänta sig att al-Shabaab slår till i, gränserna i den här regionen är porösa, det är lätt att ta sig in och al-Shabaab är aktiva här. Mina källor säger till mig att det här är som Westgate två (skjutningen i ett köpcentrum i Kenya 2013 reds.anm).

Förhoppningen är att många studenter har åkt hem under påskledigheten. Men läget i Kenya är fortsatt osäkert.

– Det här är väldigt tragiskt för de drabbade och för Kenya vars turistindustri redan är mycket hårt ansatt och det här lär ju inte göra saken bättre, säger Johan Ripås.

Några av de mest uppmärksammade terrordåden i Kenya senaste tiden:

2 december 2014: 36 arbetare dödas vid ett stenbrott nära staden Mandera mot somaliska gränsen.

22 november 2014: 28 busspassagerare mördas på väg från Mandera till Nairobi.

16 juni 2014: Minst 50 dödas i Mpeketoni i en räd mot en fullsatt sal där VM-fotboll visas.

2 januari 2014: 10 personer skadas på en restaurang, full av nyårsfirare, på en populär turistort söder om Mombasa.

21 september 2013: Minst 67 dödas i en attack på gallerian Westgate i Nairobi.

Källa:TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet