Ett barn gråter i kön till att registrera sig på en stadion på ön Kos. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Polis drabbade samman med migranter

Publicerad

Polis och migranter har drabbat samman på den grekiska turistön Kos. Öns borgmästare varnar för att flyktingsituationen kan leda till ”blodbad”, samtidigt som internationella hjälporganisationer kritiserar den brutala behandlingen.

Tumult utbröt i tisdags bland hundratals migranter på en idrottsarena. De hade flyttats dit efter att ha bott i veckor längs Kos stränder och vägar.

Polisen använde brandsläckare och batonger mot migranterna. Det är inte klart vad det var som startade våldet, men det bröt ut dagen efter det att en grekisk polis blivit avstängd efter att ha slagit en pakistansk migrant och svingat en kniv mot honom.

Samtidigt kommer rapporter om att 1.000 flyktingar ska ha låsts in på en arena på Kos under natten eftersom grekisk polis uppgett att de inte kunde kontrollera mängden flyktingar som dök upp. Enligt Läkare utan gränser ska polisen på ön i två dagar gått runt och avvisat flyktingar från offentliga platser och i stället tagit dem till arenan. Där finns det enligt hjälporganisationen ingen toalett, inget tak och inget skydd – och flyktingarna låstes in utan mat och vatten.

”Mammor och barn vi pratar om”

– Kravallpolisen stänger in dem och sätter kravallpolis utanför. Vi pratar om mammor, barn och äldre. De låstes in efter timmar i den brännande solen, säger Julia Kourafa på Läkare utan gränser till The Guardian.

På morgonen ska polisen fortfarande hållit låst, och desperata flyktingar klättrat över stängslen för att kunna köpa vatten till sina familjer. Läkare utan gränser befinner sig utanför arenan och erbjuder vård till de som insjuknat.

– Situationen är utom kontroll, och myndigheterna är totalt oorganiserade. Bara polisen finns på plats, inte UNHCR, inga säkerhetsstyrkor, säger Julia Kourafa

”Blodbad” väntar

Enligt FN har 124.000 migranter som flytt från krigszoner som Syrien kommit över Medelhavet till Grekland i år. Kos borgmästare Yorgon Kyritis säger att ön inte klarar tillströmningen av migranter och varnar för att ”blodbad” väntar. Han påstår att det nu finns 7.000 migranter utöver öns befolkning på 30.000 invånare.

Kravallpolis och polisförstärkningar från närliggande öar ska skickas till Kos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet