Polis i München varnar för terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals tyska poliser är på jakt efter en grupp män som tros ha planerat en attack mot nyårsfirandet i München. Enligt myndigheter ska de misstänkta ha kopplingar till den extrema jihadistorganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann hade IS tänkt attackera när 2016 ringdes in. Han säger att det fanns indikationer på planerade dåd mot centralstationen i München och/eller järnvägsstationen i Pasing i den västra delen av den tyska storstaden. Dessförinnan hade polisen varnat allmänheten för att vistas i folksamlingar och på järnvägsstationer.

Uppgifter om irakier

Münchens polischef Hubertus Andrae säger att det rör sig om ”fem till sju” misstänkta som hade för avsikt att genomföra en självmordsattack. Radiostationen Bayerischer Rundfunk (BR) uppger att det rör sig om upp till sju irakier, samtliga män, som har uppehållit sig i München. Deras namn ska vara kända av polisen.

Inrikesministern uppger att det är en ”vänlig sinnad” underrättelsetjänst som försett den tyska polisen med informationen om gruppens terrorplaner.

Tyska medier rapporterar att tipset kom från franska myndigheter. Enligt BR var det dock amerikansk underrättelsetjänst som först slog larm.

-Vi har konkreta bevis (för planerade terrordåd) som vi inte kan sopa under mattan, sade en taleskvinna för Münchenpolisen till bild.de.

Allmänheten varnades

Dessförinnan gick polisen ut via sociala medier och varnade allmänheten för att vistas i folksamlingar och på järnvägsstationer. Centralstationen och järnvägstationen i Pasing utrymdes och tågtrafiken stoppades. Där och på flera andra ställen i München sågs poliser med förstärkningsvapen.

Några nyårsfirare försökte att komma in på centralstationen, men blev stoppade. Vid halv fem-tiden på morgonen kunde dock stationen öppnas, och tågtrafiken flöt på i normal omfattning.

Kring 550 poliser arbetade under natten och morgonen med att säkra byggnader och deltog i jakten på de misstänkta, men inga gripanden har gjorts.

Även på andra håll i Tyskland skärptes säkerheten. I Berlin stoppades personer och deras ryggsäckar söktes igenom vid det största nyårsevenemanget nära Brandenburger Tor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.